Świąteczne serniki – 5 przepisów na ciasta wielkanocne dla każdego, także wegan. Który wybierasz?
Przepisy CountryTo nie będzie łatwy wybór. Śmietankowy z wanilią i migdałami oraz polewą mango czy czekoladowy z solonym karmelem? Orzechowy z 3 serów, polany białą i mleczna czekoladą, a może owocowy z jogurtu albo ten w wersji wegańskiej? Stop. Bierzemy wszystkie!
1/ Ciasto wielkanocne – sernik waniliowy z migdałami
Weź: •600 g zmielonego twarogu śmietankowego •9 łyżek mleka skondensowanego •5 łyżek śmietanki 36% •4 łyżki masła •5 jajek •5 czubatych łyżek drobno zmielonych migdałów •3 czubate łyżki kaszy manny •½ grubej laski wanilii •szczyptę soli
Na polewę: •½ dużego dojrzałego mango •tabliczkę białej czekolady •¼ kostki masła
Masło, twaróg, mleko skondensowane, śmietankę, żółtka, mielone migdały i ziarna wyskrobane z laski wanilii utrzyj mikserem na średnich obrotach, pamiętając, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i partiami wmieszaj delikatnie w masę serową. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, ścianki posmaruj masłem i też wyłóż papierem. Przelej masę i piecz na drugiej półce od dołu w 180ºC ok. 60 minut, aż sernik się podniesie i lekko zarumieni. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do wystygnięcia, a potem schładzaj w lodówce minimum 7 godzin.
Teraz polewa. Obrane mango zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i, cały czas mieszając trzepaczką, wlej puree z mango. Ostudź, wylej na sernik i rozprowadź. Wierzch można udekorować owocami miechunki i pestkami z marakui.
2/ Ciasto wielkanocne – sernik orzechowy z 3 serów
Weź: •350 g zmielonego twarogu śmietankowego •300 g mascarpone •250 g sera ricotta •²/³ szklanki śmietanki 36% •3 łyżki masła •szklankę mleka skondensowanego •tabliczkę białej czekolady •4 łyżki masła orzechowego 100% •4 czubate łyżki kaszy manny •4 jajka •2 łyżeczki esencji waniliowej •skórkę otartą z cytryny i sok z połówki
Na spód: •150 g ciasteczek owsianych •7 łyżek stopionego masła
Na polewę: •po ½ tabliczki białej i mlecznej czekolady •2 x po ½ szklanki śmietanki 30%
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasteczka zmiksuj lub rozgnieć wałkiem, połącz z masłem. Wyłóż nimi dno tortownicy (23 cm) z papierem do pieczenia. Uklep, odstaw do lodówki. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania, dodaj czekoladę i odstaw na 3 minuty, dobrze wymieszaj. Sery zmiksuj na średnich obrotach z masłem, czekoladową śmietanką, mlekiem, kaszą manną, jajami, esencją waniliową, skórką otartą z cytryny i sokiem. Odłóż ¼ masy i połącz z masłem orzechowym. Owiń formę folią aluminiową, na ciasteczkowy spód wylej masę serową. W kilku miejscach nałóż porcję masy orzechowej i delikatnie przemieszaj wykałaczką, by wyszedł marmurkowy wzór. Formę wstaw do głębokiej blachy lub brytfanny i zalej wrzącą wodą do połowy wysokości formy. Piecz w 150ºC ok. 50 minut. Ostudź w temperaturze pokojowej, a potem kilka godzin schładzaj w lodówce. Przed podaniem udekoruj polewami ze śmietanki i obu czekolad.
3/ Ciasto wielkanocne – sernik czekoladowy z solonym karmelem
Weź: •700 g zmielonego twarogu śmietankowego •½ szklanki śmietanki 36% •3 jajka •1½ tabliczki gorzkiej czekolady •¾ szklanki cukru pudru •3 łyżki kaszy manny •3 łyżki ciemnego rumu •pełną szklankę mrożonych malin NA SPÓD: •18 prostokątnych herbatników •2 łyżki kakao •3 łyżki stopionego masła
Na polewę: •¾ szklanki cukru •1¼ szklanki śmietanki 36% •5 łyżek masła •łyżeczkę soli
Do dekoracji: •płatki lub kwiat soli
Ciasteczka zmiksuj, dodaj kakao, wymieszaj. Wlej masło, wyrób rękami i przełóż na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do lodówki. Śmietankę mocno podgrzej, dodaj czekoladę i odstaw na chwilę, a potem wymieszaj. Połącz twaróg z cukrem pudrem, kaszą manną i jajami, dodaj rozpuszczoną czekoladą i zmiksuj. Na koniec dołóż maliny (nie rozmrażaj ich!) i wymieszaj delikatnie szpatułką, by nie uszkodzić owoców. Formę do pieczenia owiń w folią aluminiową. Przelej masę i wstaw tortownicę w głęboką blachę lub brytfannę. Zalej wrzątkiem do połowy wysokości tortownicy i piecz w 150C ok. 60-90 minut. Upieczony sernik jest sprężysty jak galaretka. Ostudź go w temperaturze pokojowej i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem przygotuj polewę. Na patelni rozpuść cukier, a kiedy nabierze karmelowego koloru, wlej śmietankę z masłem i solą. Mieszaj szpatułką ok. 5 minut aż zredukujesz sos o połowę. Polej sernik i posyp płatkami soli.
4/ Ciasto wielkanocne – sernik jogurtowy na zimno
Ten sernik jest nietypowy, bo robi się go nie z sera, lecz z jogurtu. Sitko wykładamy jałową gazą, zawieszamy nad miską, przekładamy do niego gęsty jogurt, np. grecki, przykrywamy folią lub talerzykiem i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Kiedy ścieknie z niego woda, zostanie lekki twarożek – labneh, popularny w kuchni Bliskiego Wschodu. Idealny do sernika na zimno!
Weź: •serek odsączony z 1200 g jogurtu greckiego (na stronie obok znajdziesz instrukcję) •200 g śmietanki 36% •3 czubate łyżki cukru pudru •2 tabliczki białej czekolady •3 x po 10 g żelatyny •po 210 g zmiksowanych mrożonych malin i truskawek •blat biszkoptowy wielkości foremki
Do dekoracji: •świeże owoce •listki mięty
Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania, zdejmij z ognia, wrzuć kawałki czekolady i odstaw na 3 minuty. Dobrze wymieszaj, ostudź. Twarożek miksuj 2-3 minuty z czekoladową śmietanką i cukrem pudrem. Podziel masę na 2 części. Jedną odstaw, a drugą podziel na kolejne dwie i zmieszaj – jedną z truskawkami, drugą z malinami. Każdą porcję żelatyny rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Wlej do serowych mas, energicznie mieszając trzepaczką. Wstaw na 2 minuty do lodówki, aby zaczęły tężeć. Włóż biszkopt na dno foremki (np. z wyższym rantem) i wylej po kolei masy – malinową, śmietankową i truskawkową (albo odwrotnie). Warstwy nie muszą być idealnie równe – i tak wyjdzie ładnie. Wyrównaj wierzch. Wstaw sernik do lodówki na minimum 3 godz., aby zastygł. Przed podaniem udekoruj owocami i miętą.
5/ Ciasto wielkanocne – wegański „sernik” bez sera i glutenu
Weź na spód: •szklankę orzechów (np. laskowych i włoskich) •kilka łyżek pestek z dyni •2 łyżki oleju kokosowego •2 łyżki miodu
Na masę: •2 kostki tofu •pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej •4 łyżki miodu •4 łyżki soku z agawy •sok z jednej cytryny •cukier waniliowy
Wrzuć do blendera składniki na spód, krótko zmiksuj, wsyp na spód foremki i ugnieć na płasko. Ciepłą kaszę zmiksuj z tofu, sokiem z cytryny, cukrem i miodem. Piecz około 40 minut w 180ºC. Zostaw w piekarniku do wystudzenia. Potem wstaw na kilka godzin do lodówki. Możesz posypać go cukrem pudrem i kawałkami kokosowej miazgi.
Przepisy: Magdalena Święciaszek, Joanna Zaguła
Zdjęcia: Rafał Meszka, Gutek Zegier, Shutterstock
Stylizacja: Agnieszka Berlińska
Za udostępnienie domu do sesji dziękujemy Monice Tyszkiewicz i Piotrowi Kruszewskiemu. Letnisko Bajka to Społeczna Przestrzeń Artystyczna w warszawskiej Radości