pralinki świąteczne

Słodki prezent pod choinkę: przepisy na domowe pralinki. Są pyszne i... śliczne!

Przepisy Country

Chrupią w nich orzechy, pachną śliwki i pomarańcze. W jednych gorzka czekolada miesza się z chili, w innych – biała z kwaśną limonką. Podaruj bliskim słodkie prezenty, takie od serca.

reklama

Domowe pralinki będą ładnie wyglądać nawet w zwykłym słoiczku przewiązanym aksamitną wstążką. Możesz je też ułożyć w kolorowej puszce po herbacie albo w kartonowym pudełeczku wyłożonym bibułką. Do dzieła! 

Orzechowe kulki z palonym masłem

Weź: • ¾ kostki masła • 5 orzechów włoskich • 2 łyżki wiórków kokosowych • czubatą łyżkę masła orzechowego lub nutelli • szczyptę soli • ¼ szklanki cukru pudru • szklankę mleka w proszku • 5 łyżek czekoladowych płatków kukurydzianych • ¼ kostki czekolady

Orzechy utłucz w moździerzu lub włóż je do grubego plastikowego worka, zawiąż i drewnianym wałkiem utłucz na kawałeczki wielkości ziarenka kuskusu. W rondlu o grubym dnie stop masło, wsyp orzechy i cały czas mieszając, na wolnym ogniu praż 5-7 minut, aż będą złotobrązowe, masło będzie się pienić, lekko zbrązowieje i zacznie wydzielać orzechowy aromat. Pod sam koniec prażenia dodaj wiórki kokosowe. Powinny lekko zbrązowieć, ale uważaj, żeby nie przypalić masy. Ściągnij ją z ognia, dodaj nutellę albo masło orzechowe i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź masę, tak żeby była ledwo ciepła. Ubijając ją mikserem, dodawaj cukier puder, mleko w proszku i pokruszone płatki kukurydziane. Zagnieć zwarte ciasto i włóż na 15 minut do lodówki. Ulep z niego kulki. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, wlej do foliowego woreczka, utnij rożek i zamaszystymi ruchami ręki namaluj czekoladowe linie na kuleczkach. 

Trufle śliwkowo-pomarańczowe

Weź: • 3 garści miękkich suszonych śliwek kalifornijskich • 2 łyżki konfitury pomarańczowej •parę kropli naturalnego olejku pomarańczowego do ciast • skórkę otartą z połówki ekologicznej niewoskowanej pomarańczy • odrobinę soku z pomarańczy

Do dekoracji: • tabliczka gorzkiej czekolady • pomarańczowa polewę do ciast lub kandyzowaną skórkę pomarańczową

Śliwki i konfiturę wraz z olejkiem, skórką i sokiem pomrańczowym zmiksuj dokładnie w blenderze na gładką masę i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie uformuj małe kulki i obtocz je w rozpuszczonej czekoladzie. Zostaw na kratce, żeby obciekły, a następnie ozdób w dowolny sposób cienkimi paskami pomarańczowej polewy lub kandyzowaną skórką.

Owocowe kuleczki w białej czekoladzie

Weź: • garść suszonych moreli • garść kandyzowanej suszonej żurawiny • 2 łyżki płatków migdałowych • skórkę otartą z limonki lub cytryny • tabliczkę białej czekolady • kolorową posypkę  

Morele i żurawinę zalej wrzątkiem i zostaw na 5 minut, aby zmiękły. Odlej wodę, odciśnij owoce i zmiksuj je razem ze skórką z limonki lub cytryny na gładko. Płatki migdałowe upraż na patelni na lekko złotyu kolor. Kiedy ostygną, pokrusz je na mniejsze kawałki i wymieszaj z masą owocową. Ulep kulki, polej je roztopioną czekoladą i udekoruj kolorową posypką. Możesz też pominąć czekoladę i obtoczyć kulki w mielonych migdałach.  

Domowe michałki

Weź: • ¹/³ kostki masła •4 łyżki masła orzechowego • 3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych i kilka dodatkowych do dekoracji • szklankę płatków kukurydzianych •szklankę mleka w proszku • 3 łyżki kakao • sok z połowy cytryny • 3 herbatniki • ¼ szklanki cukru pudru • tabliczkę białej czekolady (może być też ciemna)  

Herbatniki i płatki kukurydziane zmiksuj osobno na drobniutkie kawałki, ale nie na proszek. Miękkie masło wymieszaj z masłem orzechowym, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i orzechami na gładką masę. Dodaj mleko w proszku, kakao, herbatniki i wyrób ciasto. Odstaw na 5 minut, wrzuć płatki kukurydziane i zagnieć. Odstaw masę na 10 minut do lodówki. Ulep z niej kuleczki, polej je obficie roztopioną czekoladą i posyp dodatkowymi orzeszkami. 

Przepisy i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, autorka bloga greenmorning.pl
Dziękujemy Pani Minilliah Venter za wypożyczenie puszek z autorskiej kolekcji.
Współpraca przy sesji: Dorota Tyszka, Renata Mogilewska 

Zobacz także: Jak udekorować pierniczki? Przepisy na lukier i pierniczki świąteczne

Zobacz również