Wybierasz się na piknik z rodziną lub z przyjaciółmi? Przygotuj coś, co podbije podniebienie najbardziej wybrednego degustatora. Skorzystaj z naszych podpowiedzi!
Frittata z cukinią
weź:
• 5 młodych cukinii (najlepiej z kwiatami)
• 4 jaja
• szklankę mleka
• opakowanie twarożku z koziego mleka
• kilka gałązek świeżej mięty
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
Cukinie pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Twarożek rozkrusz w palcach do miseczki. Rozgrzej na niezbyt dużej patelni oliwę, dodaj cukinię i smaż 3 minuty, cały czas mieszając. Miętę posiekaj. Jaja roztrzep z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Wlej masę na patelnię i smaż na małym ogniu, aż zacznie się ścinać. Posyp na wierzchu miętą i twarożkiem, przykryj i trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i truskawek
weź:
• pęczek selera naciowego
• 2 garści truskawek
• 2 gałązki mięty
• 2 gałązki bazylii
• 1/4 szklanki oliwy extra virgin
• cytrynę
• puszkę tuńczyka w zalewie naturalnej
• sałatę
• sól morską
• świeżo zmielony czarny pieprz
Z łodyg selera odetnij końce, pokrój na plasterki. Truskawki podziel na ćwiartki. Listki ziół grubo posiekaj. Z oliwy, soku z cytryny, mięty i bazylii zrób dressing. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź tuńczyka, podziel na kawałki. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Wyłóż miseczki sałatą, napełnij je sałatką, polej winegretem i podawaj.
Likier miętowy i limoncello
weź:
na likier miętowy:
• litr spirytusu
• 6 szklanek wody
• 600 g cukru • 12 dorodnych gałązek mięty
na limoncello:
• litr spirytusu
• 6 szklanek wody
• 600 g cukru
• 7 cytryn
Zrób likier miętowy. Wlej spirytus do dużego słoja, dodaj połowę mięty, zamknij szczelnie i odstaw na dwa dni. Z wody, cukru i pozostałej mięty zagotuj syrop, ostudź. Wymieszaj ze spirytusem, zamknij szczelnie i odstaw na tydzień. Przecedź przez gazę, przelej do butelek. Podawaj zmrożony. Zrób limoncello. Cytryny wyszoruj, sparz i obierz tak cienko, by na skórce nie została biała część. Zalej skórki spirytusem i odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Zagotuj syrop z wody, soku z cytryn i cukru. Ostudź, wymieszaj ze spirytusem, odstaw na dobę. Potem przefiltruj przez gazę i rozlej do butelek. Nalewka jest tym lepsza, im dłużej stoi.
Galareta cielęca z oliwkami
weź: •gicz cielęcą •nóżkę cielęcą lub wieprzową •dużą czerwoną cebulę •gruby plaster wędzonego boczku •4 ząbki czosnku •gałązkę tymianku •gałązkę kopru włoskiego •garść zielonych oliwek •szklankę białego wina •3 pomidory •10 ziaren pieprzu •sól do smaku
Cebulę podziel na ćwiartki, włóż do garnka razem z mięsem. Zalej wodą, by wszystko było przykryte, posól i dodaj pieprz. Gotuj na małym ogniu dwie i pół godziny, co jakiś czas mieszając. Wrzuć boczek, czosnek, zioła, oliwki, wlej wino. Gotuj jeszcze godzinę. Pomidory sparz, obierz, podziel na ósemki i wrzuć do garnka na ostatnie pół godziny. Wyłów mięso i warzywa. Mięso pokrój na kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko z warzywami z bulionu. Włóż do formy w kształcie rynienki, zalej bulionem i ostudź. Włóż do lodówki na noc, żeby galareta zastygła.
Torcik omletowy
weź: •8 jaj •bulwę kopru włoskiego •pęczek szparagów •zieloną i czerwoną paprykę •2 cebule •cukinię •2 garści kalmarów (mogą być mrożone) •pół szklanki tartego parmezanu •sól i pieprz •oliwę z oliwek
Warzywa pokrój dość drobno i każde z osobna przesmaż na oliwie,doprawiając solą i pieprzem. Kalmary (mrożone trzeba rozmrozić) przesmaż 3 minuty na oliwie, cały czas mieszając. Jaja roztrzep w misce. Niedużą patelnię posmaruj oliwą i wylej tyle masy jajecznej, by tylko pokryła dno. Usmaż jak najwięcej omletów. Wyłóż pierwszy na talerz, połóż warstwę farszu, posyp parmezanem, przykryj kolejnym omletem, połóż farsz itd.
Bakłażany z dipem pomidorowym
weź: •4 nieduże bakłażany •pół szklanki oliwy z oliwek •2 jaja •bułkę tartą •sól na dip: •800 ml przecieru pomidorowego •2 łyżki oliwy z oliwek •2 cebule •2 ząbki czosnku •pół pęczka pietruszki •pęczek bazylii •łyżeczkę cukru •sól i pieprz
Przygotuj dip. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekane cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj pół godziny. Wrzuć posiekane zioła i gotuj jeszcze 10 minut. Odstaw, by przestygł. Bakłażany pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp dużą ilością soli, połóż na sicie i odstaw na pół godziny. Następnie każdy plaster wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem. Rozgrzej oliwę na patelni. Jaja roztrzep w misce. Plastry bakłażana mocz w jajku, panieruj w bułce tartej i smaż na oliwie na złoty kolor. Podawaj z dipem pomidorowym.
Oliwkowe ciasteczka
weź: •szklankę mąki •5 g drożdży •4 łyżki mleka •jajo •4 łyżki oliwy z oliwek•3 łyżki tapenade (pasty) z zielonych oliwek •3 łyżki startego ostrego sera koziego •3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w oliwie •sól i pieprz do smaku
Mleko lekko zagrzej, rozpuść drożdże. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko, oliwę i tapenade. Dodaj pomidory i ser. Wymieszaj jeszcze raz dokładnie, dopraw i podziel masę na małe foremki. Piecz kwadrans w piekarniku
rozgrzanym do 180°C.
Faszerowane pomidory na sposób marokański
weź: •5 dużych, dojrzałych pomidorów •dużą paprykę •cebulę •3 gałązki pietruszki •3 gałązki kolendry •cukinię •garść czarnych oliwek •ząbek czosnku •3 łyżki oliwy
Rozgrzej piekarnik do 200°C, włóż do środka paprykę i piecz, aż skórka sczernieje. Przełóż do słoika, zakręć i odstaw na 20 minut. Wyjmij, zdejmij skórkę, usuń nasiona, miąższ pokrój w cienkie paski. Cebulę, pietruszkę i kolendrę drobniutko posiekaj, cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oliwki przekrój na pół, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, smaż zioła i warzywa 3 minuty, cały czas mieszając. Dopraw do smaku i odstaw. Z pomidorów odetnij „czapeczki”, usuń nasiona. Napełnij farszem, przykryj. Piecz godzinę i piętnaście minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Faszerowane pomidorki
weź: •duże opakowanie serka topionego •opakowanie pomidorków koktajlowych •pęczek szczypiorku •pęczek pietruszki •pół łyżeczki mielonego kminku •świeżo zmielony pieprz
Pomidorki umyj, odkrój „czapeczki” i usuń nasiona. Serek i posiekane zioła oprósz kminkiem i pieprzem, dokładnie wymieszaj widelcem. Napełnij pomidorki i przykryj „czapeczkami”. Dipami można nafaszerować też karczochy (ugotowane w osolonej wodzie i wydrążone).
Nadziewany chlebek À la tortano
weź: •opakowanie gotowego ciasta na pizzę (ok. 500 g) •2 jaja •150 g sera provolone (lub innego pikantnego żółtego sera) •5 łyżek startego parmezanu •5 plasterków szynki parmeńskiej •12 plasterków salami •świeżo zmielony czarny pieprz •łyżkę oliwy z oliwek
Ciasto rozłóż na pergaminie do pieczenia. Jaja ugotuj na twardo, posiekaj. Provolone rozdrobnij, wymieszaj z parmezanem. Szynkę i salami pokrój w cienkie paski. Wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw pieprzem i rozłóż równą warstwą na cieście. Zawiń w rulon i skręć go prawie w okrąg. Posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C. Piecz 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z zieloną sałatą.
Chlebki ziołowe
weź na ciasto: •2 szklanki mąki •20 g masła •pół szklanki mleka •łyżkę wody •pęczek pietruszki •garść świeżego szpinaku •opakowanie suchych drożdży •łyżeczkę soli •łyżeczkę cukru do przybrania: •opakowanie twarożku z koziego mleka •2 ząbki czosnku •dowolne warzywa (np. pomidory, sałatę) •świeże zioła (np. bazylię, szczypiorek) •kiełki •oliwa extra virgin
Wlej do miksera mleko i wodę, dodaj pietruszkę i szpinak, zmiksuj na gładko. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Wlej mleko z wodą, dodaj miękkie masło. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkuj na grubość centymetra i wytnij koła. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, zostaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz chlebki około 20 minut. Ostudź, przekrój na pół, natrzyj ząbkiem czosnku, posmaruj kozim serem, obłóż warzywami, ziołami, kiełkami, skrop oliwą. Przykryj drugą połówką.
Escalivada z anchois
weź: •5 małych bakłażanów •2 papryki •puszkę najlepszej jakości anchois •garść listków bazylii •4 łyżki oliwy z oliwek
W piekarniku włącz grill (górną grzałkę) i rozgrzej go do ok. 200°C. Ustaw pod nim papryki i bakłażany. Piecz 30–40 minut, aż ich skórki zaczną się przypalać. Warzywa wyjmij i ostudź. Zdejmij skórkę z papryki i pokrój ją w cienkie paski. Bakłażana obierz i pokrój na kawałki. Wymieszaj w misce z całymi anchois i bazylią. Skrop oliwą i podawaj z chlebem lub grzankami.
Barwena po liwornijsku
weź: •8 filetów z barweny (lub makreli, turbota, flądry) •2 jaja •pół szklanki mąki •litr oleju •6 dużych pomidorów •6 ząbków czosnku •garść czarnych oliwek •łyżkę czerwonego octu winnego •3 łyżki oliwy z oliwek •sól i pieprz
Filety umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Roztrzep jaja z niewielką ilością wody. Na patelni rozgrzej cały litr oleju. Kawałki ryby obtocz w mące, zanurz w masie jajecznej i smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyłów i osusz na papierowym ręczniku. Zrób sos: pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć zmiażdżony czosnek, smaż minutę, mieszając. Dodaj pomidory, dopraw i gotuj kwadrans na małym ogniu. Oliwki posiekaj, wrzuć do sosu. Wlej ocet winny, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 240°C. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj przez kwadrans.
Tarta z morelami
weź na ciasto: •półtorej szklanki mąki •pół kostki masła •pół łyżeczki proszku do pieczenia •4 łyżki likieru pomarańczowego •szczyptę białego pieprzu na wierzch: •pół kilograma moreli •5 łyżek marmolady z gorzkich pomarańczy •garść rodzynek
Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek i pieprz, wymieszaj. Wrzuć drobno pokrojone masło i roze-trzyj je w palcach z mąką. Wlej likier, wyrób ciasto. Zawiń w folię i odstaw na pół godziny do lodówki. Wyjmij, rozwałkuj i wyłóż formę do tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem, posmaruj marmoladą. Na wierzchu ułóż połówki moreli (skórką do dołu, by sok nie rozmiękczył ciasta). Posyp rodzynkami. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut.
Brzoskwinie w cieście
weź: •6 brzoskwiń •pół szklanki cukru pudru •pół szklanki zmielonych migdałów •jajo •2 opakowania ciasta francuskiego
Brzoskwinie obierz, rozkrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj w misce cukier z migdałami i obtocz owoce. Wykrój z ciasta kwadraty o boku ok. 15 cm. Połóż na środku połówkę brzoskwini i zbierz ciasto jak sakiewkę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz 25 minut.
Tekst Caroline Guiol/ Cote Maison/ East News
Tłumaczenie Stanisław Gieżyński
Fotografie: Yves Duronsoy/ Cote Maison/ East News