Najlepsze przepisy na dania z jabłek. Zupa krem, racuchy z jabłkami, szarlotka, schab z chutneyem i dżem z jabłek
Przepisy CountryPodobno jedno jabłko dziennie wystarczy, żeby długo zachować zdrowie. Ale niekoniecznie musisz chrupać je surowe. Wypróbuj nasze proste i pyszne przepisy na racuchy, zupę krem, schab z jabłkowym chutneyem, szarlotkę crumble i dżem z jabłek!
Zupa jabłkowo-dyniowa
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •2 łyżki oleju •2 szklanki posiekanej cebuli •3 posiekane ząbki czosnku •2 szklanki purée z dyni •duże jabłko granny smith pokrojone w kostkę •¼ łyżeczki cynamonu •3 szklanki bulionu warzywnego •¼ szklanki cydru •2 łyżki wyłuskanych pestek z dyni •2 łyżeczki miodu •sól •gałązkę rozmarynu
Cebulę i czosnek podsmaż 2-3 minuty na rozgrzanym oleju, dodaj jabłka, cynamon i dopraw solą. Duś, mieszając przez 5 minut. Wlej bulion i purée z dyni, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż jabłka będą miękkie. Na patelni wymieszaj pestki dyni, miód i odrobinę soli. Upraż, często mieszając, aż pestki dyni się przypieką, przesyp na talerz i wystudź. Gdy jabłka zmiękną, zblenduj zupę w garnku, dodaj cydr. W razie potrzeby podgrzej. Posyp pestkami, wrzuć gałązkę rozmarynu.
Szybkie racuchy z jabłkami
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •2 łyżki oleju kokosowego do smażenia •2 jajka •2 duże jabłka, np. szara reneta • •¼ łyżeczki cynamonu •1,5 szklanki mąki pszennej •szklankę ciepłego mleka •pół łyżeczki sody oczyszczonej •pół łyżeczki proszku do pieczenia • cukier puder do oprószenia placuszków
Jajka rozmieszaj razem z mlekiem (widelcem lub mikserem na niskich obrotach). Dodaj mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Odstaw ciasto, aby odpoczęło i w międzyczasie obierz jabłka. Możesz je zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałeczki. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj po dwie łyżki stołowe ciasta. Smaż ok. 2 minuty, do momentu, aż się przyrumienią. Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Schab z chutneyem jabłkowym
Dla: 8 osób
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: średni
WEŹ: •1½ kg schabu •2 łyżki oleju rzepakowego •po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz majeranku •sól i świeżo zmielony pieprz •4 łyżki oliwy •jabłko granny smith w ćwiartkach •½ szklanki octu z białego wina •½ szklanki jasnobrązowego cukru •¼ łyżeczki ziela angielskiego •szczyptę cayenne •dużą czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę •½ szklanki białego wytrawnego wina •duży por pokrojony pod kątem •ząbek czosnku, posiekany •łyżeczkę startej skórki z pomarańczy •3 cm świeżego startego imbiru •łyżkę oleju rzepakowego
Schab umyj i wysusz, podziurkuj końcem noża, natrzyj łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknij szczelnie i wstaw do lodówki na dobę. Podgrzej ½ łyżki oliwy, dodaj jabłko i smaż na dużym ogniu 3 minuty. Dodaj ocet, brązowy cukier, ziele angielskie i cayenne i duś, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj skórkę pomarańczową, czerwoną paprykę, pora, czosnek i imbir, podlej winem i smaż, aż odparuje, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Mięso przełóż do zamykanego szklanego naczynia i piecz przez godzinę, a następnie połóż na wierzchu smażone warzywa i łyżkę jabłkowego chutneya. Piecz kolejne pół godziny, a zanim pokroisz, daj mięsu odpocząć, żeby nie wypłynęły soki.
Szwedzka szarlotka crumble
Dla 8 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •5 jabłek champion •jajko •po szklance cukru i mąki •łyżeczkę mielonego cynamonu •¾ roztopionego masła •szczyptę soli
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Wypełnij formę do ²/3 wysokości pokrojonymi jabłkami. Posyp łyżką cukru i łyżeczką mielonego cynamonu. Wymieszaj. W misce wymieszaj pozostałe składniki i pokrusz je na jabłka.
Piecz przez godzinę lub do lekkiego zrumienienia skórki.
Dżem z jabłek i arbuza z waniliową nutą
na 2-3 słoiki
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •4 szklanki skórki arbuza z niewielką częścią różowego miąższu (pokrojonej na małe kawałki) •duże jabłko obrane, wydrążone i pokrojone na małe kawałki •szklankę cukru •sok z cytryny •łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Do rondelka ze stali nierdzewnej o grubym dnie wsyp skórki, kawałki jabłka, cukier, sok z cytryny i wanilię. Doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż skórka będzie miękka i półprzezroczysta (może to zająć 60-90 minut). Gdy będzie gotowa, zdejmij z ognia, ostudź i dokładnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż dżem do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręć, ale nie za mocno.
Gotuj we wrzątku przez 10 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki szczypcami, dokręć pokrywki, używając silikonowych łapek. Ustaw słoiki do góry dnem i pozwól im ostygnąć. Przechowuj je w lodówce lub chłodnym miejscu. Dżem może pozostać nieotwarty przez kilka miesięcy.
Opracowanie: Joanna Halena, zdjęcia: shutterstock
Zobacz także: Stare odmiany jabłoni. Które warto mieć w ogrodzie i jak przygotować sadzonki?
Zobacz także: Stare odmiany drzew owocowych najlepiej sadzić jesienią. Dlaczego?