Jak udekorować pierniczki? Przepisy na lukier i pierniczki świąteczne
Przepisy CountryPierniczki bożonarodzeniowe są tak piękne, że aż żal je zjeść. Podarowane komuś bliskiemu powiedzą więcej niż słowa. Iga Sarzyńska podpowiada, jak wyczarować te cuda.
Iga Sarzyńska-Komorowska cukiernicze szlify zdobywała w San Francisco, Toronto, Paryżu oraz Londynie. Jest laureatką wielu prestiżowych nagród i wyróżnień. Córka wybitnego artysty piekarza Cezarego Sarzyńskiego zawsze podkreśla, że to właśnie „Dzięki Tacie jest wszechstronna i potrafi odnaleźć się na każdym stanowisku pracy w pracowni lub piekarni”.
Przepis na pierniczki na Boże Narodzenie
Weź:
- 150 g cukru pudru
- 60 g masła
- 2 jaja
- 110 g miodu naturalnego
- 2½ łyżki przyprawy do piernika
- 400 g mąki pszennej typu 650
- 30 g kakao
- łyżeczkę sody
Masło, cukier puder, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszaj i podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż masa będzie miała ok. 50ºC. Połącz pozostałe sypkie składniki – kakao, mąkę, sodę – i ¾ dodaj do ciepłej masy, wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo resztę mąki z kakao i sodą, wyrabiając ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
Przepis na lukier królewski
- 200 g cukru pudru
- białko
- ćwiartkę cytryny
Przygotowanie:
Wyciśnij sok przez sitko, wlej do białka, zamieszaj. Dodaj przesiany cukier puder i ucieraj ok. 7 minut, aż nie będzie żadnych, nawet najmniejszych grudek. Lukier królewski musi być lśniący i na tyle gęsty, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.
Jak udekorować świąteczne pierniczki?
Więcej zdjęć obejrzysz w galerii.
Konktakt do pracowni: igasarzynska.pl
Pierniczki i przepisy: IGA SARZYŃSKA Zdjęcia: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, Greenmorning.pl
Zobacz także:
Symbolika 12 potraw wigilijnych
Pomysły na proste dekoracje bożonarodzeniowe DIY – zobacz zdjęcia