Przepisy na domowy makaron

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 15minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Szukasz przepisu na doskonały makaron domowy? Wypróbuj koniecznie nasze przepisy!

Makaron razowy


Weź: •¹/³ szklanki mąki pszennej razowej •¹/³ szklanki mąki pszennej typ 500 •jajko •szczyptę soli

Mąki wymieszaj, wbij jajko, posól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw na kwadrans, aby uwolnił się gluten. Wałkuj jak najcieniej, zwiń w rulonik i pokrój w paseczki. Wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 5 minut.


Różowy, doskonały na anemię


Weź: •1½ szklanki mąki pszennej (najlepszy typ 00, często opisywany jako mąka na pizzę) •2 jajka •pół łyżeczki soli
•ćwiartkę drobno startego surowego buraka

Wszystkie składniki wymieszaj, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta. Po godzinie leżakowania w lodówce podziel na kawałki i każdy rozwałkuj. Tnij na paski lub nitki. Gotuj 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki octu, dzięki czemu kluski będą miały ładniejszy kolor. Jeśli makaronu wyjdzie za dużo, można go nie gotować, tylko wysuszyć w temperaturze pokojowej i przechowywać do kilku miesięcy.


Zielony, poprawiający trawienie


Weź: •1½ szklanki mąki typ 00 •2½ łyżki oliwy lub oleju rzepakowego •2 łyżki wody •pół łyżeczki soli •garść porwanych listków świeżej bazylii

Do kopczyka z mąki wymieszanej z ziołami wlej oliwę i połowę wody. Siekaj nożem jak kruche ciasto, a gdy woda się wchłonie, ugniataj. Poczekaj kwadrans i rozwałkuj je jak najcieniej. Pokrój i gotuj 2-3 minuty we wrzątku.