Przepisy na domowy makaron
Szukasz przepisu na doskonały makaron domowy? Wypróbuj koniecznie nasze przepisy!
Makaron razowy
Weź: •¹/³ szklanki mąki pszennej razowej •¹/³ szklanki mąki pszennej typ 500 •jajko •szczyptę soli
Mąki wymieszaj, wbij jajko, posól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw na kwadrans, aby uwolnił się gluten. Wałkuj jak najcieniej, zwiń w rulonik i pokrój w paseczki. Wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 5 minut.
Różowy, doskonały na anemię
Weź: •1½ szklanki mąki pszennej (najlepszy typ 00, często opisywany jako mąka na pizzę) •2 jajka •pół łyżeczki soli
•ćwiartkę drobno startego surowego buraka
Wszystkie składniki wymieszaj, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta. Po godzinie leżakowania w lodówce podziel na kawałki i każdy rozwałkuj. Tnij na paski lub nitki. Gotuj 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki octu, dzięki czemu kluski będą miały ładniejszy kolor. Jeśli makaronu wyjdzie za dużo, można go nie gotować, tylko wysuszyć w temperaturze pokojowej i przechowywać do kilku miesięcy.
Zielony, poprawiający trawienie
Weź: •1½ szklanki mąki typ 00 •2½ łyżki oliwy lub oleju rzepakowego •2 łyżki wody •pół łyżeczki soli •garść porwanych listków świeżej bazylii
Do kopczyka z mąki wymieszanej z ziołami wlej oliwę i połowę wody. Siekaj nożem jak kruche ciasto, a gdy woda się wchłonie, ugniataj. Poczekaj kwadrans i rozwałkuj je jak najcieniej. Pokrój i gotuj 2-3 minuty we wrzątku.