Na nalewkę nadają się orzechy w fazie woskowej, a więc takiej, kiedy jeszcze dają się kroić nożem (przełom sierpnia – września).
1 nalewka
Weź: •15 orzechów laskowych •1 laskę wanilii •2 ziarna ziela angielskiego •2 szklanki spirytusu •2 szklanki wody •1⁄2 szklanki cukru
Rozbij skorupki orzechów, obierz z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybierz białe, jędrne nasiona i posiekaj. Laskę wanilii przetnij wzdłuż. W rondlu doprowadź do wrzenia wodę, dodaj cukier, gotuj, aż się rozpuści. Ostudź. W gąsiorku umieść wszystkie składniki, szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząśnij. Nalewkę przefiltruj, przelej do butelek i odstaw na miesiąc, by nabrała właściwego smaku i zapachu.
2 nalewka
Weź: •30 orzechów laskowych •2 szklanki spirytusu •2 szklanki wody •1⁄2 szklanki cukru •żółtą skórkę z 1 cytryny •4 goździki •2 ziarna kardamonu
Zgnieć skorupki orzechów, wybierz zdrowe nasiona, obierz z brązowego naskórka, pokrój nożem. Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj skórkę cytrynową, gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Skórkę wyjmij, dodaj cukier, ostudź. W gąsiorku umieść wszystkie składniki, szczelnie zamknij, odstaw na 3 tygodnie, kilkakrotnie mieszaj.
Orzechowe przepisy
Zdrowe dzień dobry
5 łyżek płatków owsianych zalej mlekiem lub jogurtem. Gdy płatki trochę napęcznieją, dodaj łyżeczkę miodu, garść posiekanych orzechów laskowych, starte na grubej tarce jabłko albo pokrojone w plasterki owoce kiwi, banana, winogrona. Wszystko dokładnie wymieszaj i zjedz. Smacznego.
Zupa dla przemęczonych
Weź: •3 szklanki bulionu •szklankę mleka •30 dag sera żółtego (np. gouda) •żółtko •łyżkę stołową masła •5 łyżek posiekanych orzechów laskowych •2 łyżki stołowe mąki pszennej •sól •gałkę muszkatołową
•biały pieprz
Bulion zagotuj z połową mleka. Ser żółty utrzyj drobno i wsyp wraz z orzechami. Całość mieszaj, aż ser się roztopi. Mąkę i resztę mleka wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Potem dodaj masło. Roztrzep żółtko z odrobiną zupy, wymieszaj z resztą. Podawaj z grzankami.
Kotlety na obniżenie cholesterolu
Weź: •2 kotlety schabowe bez kości •roztrzepane jajko •2 łyżki płatków owsianych •dwie garście orzechów laskowych •tymianek
Kotlety rozbij cienko, zanurz w jajku i panieruj w pogniecionych płatkach owsianych wymieszanych ze zmielonymi orzechami laskowymi. Usmaż i posyp tymiankiem.
Deser wzmacniający włosy
Weź: •dojrzałego banana •garść obranych orzechów •kilka kropel soku z cytryny
Banana przetrzyj przez plastikowe sitko. Orzechy zmiel na mąkę w młynku, zmieszaj z bananem, dodaj kilka kropli soku z cytryny, żeby deser nie ciemniał. Zjedz natychmiast.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Anna Słomczyńska, Archiwum, Krośnieńskie Huty Szkła