Nowoczesne spojrzenie na przepisy na Boże Narodzenie: kulebiak z ciasta filo, dorsz z cytrusami, borowikowa posypana pudrem z kań. Niby wszystko po bożemu, ale z fantazją!
1/6 ZUPA Borowikowa
Weź: •garść suszonych kań •oliwę •cebulę •3 ząbki czosnku •250 g mrożonych borowików •litr bulionu •szklankę białego wytrawnego wina •szklankę śmietanki kremówki •mielone chili •sól •biały pieprz •pora •4 ziemniaki pokrojone w kostkę
Kanie utłucz w moździerzu i zmiel w młynku do kawy. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, wrzuć rozmrożone grzyby. Wlej wino, a gdy trochę odparuje, dodaj bulion i gotuj 15 minut. Zmiksuj, zabiel śmietanką, dopraw. Podawaj z pudrem z kań, pieczonymi na złoto ziemniakami i smażonymi krążkami pora.
reklama
2/6 Przepis na Kulebiak z ciasta filo
Weź: •opakowanie ciasta filo •pół kostki masła •cebulę •niewielką główkę kapusty •2 kwaśne jabłka •kminek •sól •pieprz •mak dodatkowo: •4 małe buraki •miks sałat •oliwę •ocet balsamiczny •sok z połówki pomarańczy •grubo mielony kolorowy pieprz
Buraki drobno pokrój, zalej octem, posyp pieprzem i wstaw do lodówki. Wyrzuć zewnętrzne liście kapusty i głąb, resztę poszatkuj. Podsmaż na trzech łyżkach masła. Dodaj kminek, sól, pieprz i duś kilka minut. Wrzuć jabłka pokrojone w słupki. Duś chwilę, a potem odkryj, żeby większość soku odparowała. Płaty ciasta filo posmaruj roztopionym masłem i ułóż jeden na drugim. Wzdłuż ostatniego, pośrodku, nałóż farsz i zawiń boki do góry na zakładkę. Posyp makiem i piecz 20-25 minut w 180°C. Podawaj z sałatką z buraczków i sałat, polaną sosem z oliwy i soku z pomarańczy.
3/6 Śledź z cebulką i rodzynkami
Weź: •300 g filetów śledziowych •1-2 szalotki •30 g rodzynek •pół szklanki śmietany •4 łyżki majonezu •3 łyżki musztardy francuskiej •posiekany koper •pieprz
Zalane zimną wodą filety wstaw na noc do lodówki. Pokrój szalotki, gotuj minutę. Rodzynki zalej wrzątkiem, po kilku minutach odciśnij. Wymieszaj śmietanę z majonezem, musztardą, koperkiem i pieprzem. Dodaj śledzia, cebulkę i rodzynki. Znów wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4/6 Dorsz w pomarańczach
Weź: •6 filetów z dorsza •6 plastrów dojrzewającej szynki •garść listków tymianku •sól •świeżo mielony pieprz •3 czerwone pomarańcze •3 łyżki miodu •garść posiekanych orzechów laskowych •oliwę •5 łyżek masła
Orzechy, tymianek, miód i 3 łyżki masła zagotuj z sokiem z 2½ pomarańczy. Pozostałą połówkę pokrój w plastry, piecz je aż się zrumienią. Filety posól, popieprz, owiń w szynkę, usmaż na maśle z oliwą. Polej sosem i podaj z plastrami pomarańczy.
5/6 Placek zimowy
Weź: •125 g mielonych orzechów laskowych •350 g mąki •sól •pieprz •1½ kostki masła •jajko NA FARSZ: •2 szklanki mleka •łyżkę mąki •jajko •pół szklanki tartego cheddara •cebulę •3 ząbki czosnku •garść tymianku i rozmarynu •buraka liściowego •podgrzybki •paprykę •cukinię
Posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników, zagnieć, schłódź. Pokrojone warzywa i grzyby usmaż na maśle z ziołami i solą. Ciastem wyłóż formę, piecz je 15 minut w 180°C. Ułóż warzywa, zalej mlekiem z jajkiem, serem i mąką. Piecz 20 minut.
6/6 przepis na Migdałowe kulki
Weź: bakalie Bakalland: •300 g suszonych moreli •50 g migdałów •75 g suszonej miechunki •50 g suszonych daktyli •50 g rodzynek •2-3 łyżki miodu dodatkowo: •wiórki kokosowe
Morele, migdały, miechunkę, daktyle oraz rodzynki rozdrobnij partiami blenderem i przełóż do miski. Następnie dodaj miód i zagnieć całość. W dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w wiórkach kokosowych.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Julia Hoersch/Picture Press/East News
Zdjęcie i przepisy na śledzie oraz kulki migdałowe: PLATE OF JOY
Zdjęcia: Julia Hoersch/Picture Press/East News
Zdjęcie i przepisy na śledzie oraz kulki migdałowe: PLATE OF JOY
Za pomoc w przygotowaniu sesji dziękujemy firmie Bakalland, bakalland.pl