Muffinki z cukrem kwiatowym
Fiołki w cieście? czemu nie?! Spróbuj i przekonaj się jak wspaniale smakują te kwiatowe wypieki!
Składniki:
•szklankę mąki
•płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
•szklankę cukru
•jajko
•pół kostki masła
•2 łyżki mleka
•pół tabliczki białej czekolady
•pół szklanki mrożonych czarnych porzeczek (ewentualnie)
na cukier fiołkowy:
•szklankę cukru gruby kryształ
•pół szklanki kwiatów fiołka
Sposób przyrządzania:
Masło utrzyj ze zwykłym cukrem. Dodaj jajko, wciąż ucierając. Wlej mleko. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy masa będzie jednolita, wrzuć posiekaną czekoladę i zamrożone porzeczki (ale bez szronu czy lodu), wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonych foremek na babeczki i piecz prawie pół godziny w 180ºC. Gruby cukier utrzyj w moździerzu z płatkami kwiatów. Posyp nim ostudzone babeczki. Taki cukier możesz też przechowywać w słoiku. Jednak najpierw wysyp go na papier do pieczenia i zostaw na kilka godzin, żeby wysechł. Będzie jak znalazł do dekorowania ciast i tortów, doprawiania kremów, a nawet do drinków.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: stockfood/free