Czy widział ktoś kiedyś dynię, która waży pół tony? Chyba tylko Kopciuszek. Ale tamta była zaczarowana, dlatego urosła do rozmiarów karety.
Co skłoniło do takiego wyczynu dynię Barbary i Jana Styrów, pozostanie ich słodką tajemnicą. Judyta, bo tak nazwano olbrzymkę, przyjechała na Dolnośląski Festiwal Dyni we wrocławskim ogrodzie botanicznym w towarzystwie dorodnych sióstr: Ani (483 kg) i Gosi (460 kg). Tylko karetę trzeba było zastąpić ciężarówką, bo tych trzech gracji nie uciągnąłby żaden koń. Zanim pojechały na wybory miss, pęczniały sobie spokojnie na polu w Zdzieszowicach na Opolszczyźnie. Przybierały mniej więcej dwa kilogramy na dobę. Żeby nie zaszkodziły im nocne chłody, pan Jan o zmierzchu opatulał je troskliwie kocykiem.
W kuluarach szeptano, że podobno podlewał olbrzymki piwem, i dlatego tak urosły im brzuchy. Oficjalnie jako przepis na sukces wymienia się jednak cztery czynniki: dobre nasiona, żyzną ziemię, ciężką pracę i szczęście. Miłośnicy, smakosze i hodowcy dyń zbierają się w ogrodzie botanicznym od kilku lat w październiku, czyli szczycie sezonu na te smakowite i zdrowe warzywa. Wymieniają się przepisami i opowiadają o walorach przetworów. Bo dynie mają odmładzający beta-karoten, masę minerałów i odchudzający błonnik.
My poprosiliśmy o przepisy dwie specjalistki od dyniowych pyszności – Marię Celak (rogale i ciasteczka) i Magdalenę Kostuch.
PRZEPISY Z DYNI:
Kruche ciasteczka
Weź: •3 szklanki mąki •kostkę masła •5 żółtek •3 łyżki cukru pudru •łyżeczkę amoniaku •szklankę surowej startej dyni (na tarce o drobnych oczkach)
Mąkę, jajka i masło rozmieszaj, zagnieć ciasto, a na końcu dodaj dynię. Rozwałkuj jak najcieniej, wykrawaj ciasteczka i piecz na złoto 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Złote rogale
Weź na ciasto: •½ kg mąki •kostkę masła •2 żółtka •2 łyżki cukru •pół szklanki mleka •sól •6 dag drożdży Na mus dyniowy: •2 kg pokrojonej dyni •szklankę cukru •½ kg obranych i pokrojonych jabłek
Składniki musu duś na patelni przez pół godziny. Drożdże rozpuść z cukrem i mlekiem, dosyp mąkę. Rozpuść masło i dolej ciepłe do ciasta, zagnieć je i zawiń w lnianą ściereczkę. Potem włóż do zimnej wody, a gdy ciasto wypłynie na powierzchnię – wyciśnij je, posyp stolnicę mąką i wyrób cienki placek. Wykrawaj z niego szklanką kółka. Wykładaj pośrodku mus dyniowy i sklejaj jak pierogi, formując półksiężyce. Piecz rogale niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Nalewka
Dojrzałą dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę, włóż do słoja i zalej wódką, aby dynia była zakryta. Szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach odcedź dynię, a wódkę dosłódź do smaku (3 szklanki cukru na szklankę wody), wymieszaj i rozlej do butelek. Dobrze zakorkowane mogą stać w chłodnym miejscu przez 4–5 miesięcy.
Dynia słodko-kwaśna
Pokrojoną w kostki lub plasterki dynię włóż do słojów. Przygotuj zalewę octową. Na każdą szklankę 10-procentowego octu weź 5–6 szklanek wody, 10–16 łyżek cukru i 10–15 goździków. To wszystko zagotuj. Wlej do słoików z dynią, zakręć i pasteryzuj około pół godziny.
Tekst: Monika Grzybowska
Fotografie: Karolina Migurska-Szewczyk