Wymyślił ją lord Sandwich, brytyjski arystokrata. Ta pierwsza miała trzy cienkie warstwy chleba, przełożone mięsem oraz dodatkami, i natychmiast stała się bardzo modna.
Kanapka Caprese
weź: •8 kromek wiejskiego chleba •2 pomidory •około ćwierć kilo mozzarelli w kulkach •10 dag ementalera •pęczek bazylii •4 łyżki oliwy z oliwek •sól i pieprz do smaku
Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki, ementaler zetrzyj na tarce. Listki bazylii oskub z łodyżek. Na połowie kromek chleba ułóż mozzarellę i pomidory, posyp odrobiną żółtego sera. Połóż na grillu i piecz, aż ser zacznie się roztapiać. Pozostałe kromki posmaruj oliwą i również podpiecz. Na ser i pomidory nałoż świeżą bazylię, skrop oliwą, dopraw i złóż kanapki.
***
Polędwica i karmelizowana cebula
weź: •4 plastry żytniego chleba •4 łyżki majonezu •2 łyżki musztardy pełnoziarnistej •garść rukoli •2 plastry polędwicy wołowej •łyżeczkę cukru •4 plastry sera pleśniowego (gorgonzola, roquefort) •białą cebulę •6 łyżek oliwy z oliwek •sól i pieprz do smaku
Rozgrzej połowę oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i cukier. Smaż, mieszając, aż się skarmelizuje – około kwadransa. Dopraw solą i pieprzem, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i usmaż polędwicę, około 2 minut z każdej strony. Połowę kromek posmaruj majonezem, drugą połowę musztardą. Na część majonezową nałóż kilka listków rukoli, trochę cebuli, plaster polędwicy i dwa plastry sera. Przykryj kromkami z musztardą.
***
Salami i ogórki konserwowe
weź: •2 ciabatty •4 łyżki oliwy extra virgin •8 plastrów dobrego salami •8 plastrów sera cheddar •6 małych ogórków konserwowych •pomidor malinowy •garść listków bazylii •sól i pieprz do smaku •pół łyżeczki kminku •3 łyżki oleju •sól i pieprz do smaku
Ciabatty przekrój na pół, skrop oliwą i podpiecz na grillu lub piekarniku. Na połowie kromek połóż po 4 plasterki salami i sera, przekrojone wzdłuż ogórki i dwa plasterki pomidora. Posyp listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem, przykryj drugą połówką kanapki.
***
Banany z boczkiem
weź: •4 plastry żytniego chleba ziarnistego •4 łyżki masła orzechowego •2 banany •12 plastrów surowego wędzonego boczku •mały kieliszek syropu klonowego •3 łyżki masła
Banany obierz, pokrój na ćwiartki. Rozgrzej na patelni masło i przesmaż owoce, aż się zrumienią. Na drugiej patelni usmaż boczek na chrupko. Kromki chleba posmaruj masłem orzechowym, na wierzch połóż banany i boczek. Skrop syropem klonowym i podawaj.
Ciabatta z kurczakiem i nektarynką
weź: •2 ciabatty •dużą nektarynkę •duży filet z kurczaka •szklankę miodu pitnego •szklankę wody •dużą gałązkę tymianku •garść liści różnych sałat •2 łyżki ziarnistej musztardy •masło •sól i pieprz do smaku
Wlej do garnka wodę i miód, dodaj tymianek i zagotuj. Wrzuć filet i gotuj 15 minut. Wyłów i odstaw. Płyn w garnku gotuj dalej, aż nieco zgęstnieje i zostanie około 1/4 objętości. Wyłów gałązkę tymianku, dodaj musztardę i wymieszaj. Pokrój w plastry kurczaka i nektarynki. Przekrój ciabatty, posmaruj masłem, obłóż kurczakiem, nektarynką oraz sałatą. Dopraw solą i pieprzem. Skrop uzyskanym sosem i podawaj.
***
Club sandwicz z krewetkami
weź: •6 kromek pieczywa tostowego pełnoziarnistego •12 surowych krewetek •awokado •2 ząbki czosnku •pół kieliszka białego wina •2 łyżki oliwy •3 gałązki pietruszki •2 cebulki dymki •garść rzeżuchy •2 łyżki majonezu •2 łyżki jogurtu •sól i pieprz do smaku
Krewetki oczyść i obierz, czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć czosnek i krewetki, smaż 2 minuty, aż krewetki staną się różowe. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć posiekaną natkę i wlej wino. Gotuj minutę i odstaw. Awokado i dymkę pokrój w plasterki. Wymieszaj jogurt z majonezem, posmaruj kromki pieczywa. Nałoż krewetki, awokado i dymkę, posyp rzeżuchą. Złóż kanapki i podawaj.
***
Jajo na twardo i szynka parmeńska
weź: •4 bajgle •4 łyżki musztardy dijon •4 łyżki majonezu •2 jaja na twardo •8 plasterków szynki parmeńskiej •kawałek parmezanu •garść liści rukoli •pół pęczka szczypiorku •sól i pieprz do smaku
Przekrój bajgle na połówki, posmaruj masłem. Rozsmaruj musztardę i majonez na dolnych częściach, połóż po kilka listków rukoli, na nich 2 plastry szynki i kilka plasterków jaja na twardo. Z kawałka parmezanu wytnij nożem do sera kilka długich wiórów, połóż po 2 na każdej kanapce.Na koniec daj kilka piórek szczypiorku i przykryj wierzchem.
***
Kanapka farmerska
weź: •4 kajzerki •4 jaja •8 plastrów bekonu •4 łyżki masła •pomidor •sól i pieprz do smaku
Bekon usmaż na chrupko na patelni, odłóż. Odlej nadmiar tłuszczu, wrzuć łyżkę masła i usmaż jajecznicę. Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem. Na każdą połóż po 2 plastry bekonu, dużą łyżkę jajecznicy i 2 plastry pomidora. Złóż kanapki i podawaj.
Krewetki z koperkowym majonezem
weź: •2 bułki pełnoziarniste •pół szklanki majonezu •pół pęczka koperku •ogórek •20 sporych surowych krewetek •4 łyżki masła •ząbek czosnku •limonkę
Krewetki umyj, oczyść i obierz ze skorupek. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku i krewetki. Smaż 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Koperek posiekaj, wymieszaj z majonezem, ogórek pokrój w grube plastry. Połówki bułki posmaruj majonezem, połóż krewetki i plastry ogórka. Podawaj z pokrojoną w ćwiartki limonką do skropienia.
***
Nie ma nic prostszego: bierzemy dwie pajdy chleba, przekładamy ulubionymi dodatkami i kanapka gotowa. Jedzenie „poręczne”, bo John Montagu, lord Sandwich, wymyślił je tylko po to, żeby można było jednocześnie coś przekąszać i grać w karty. Kanapka nie zna granic.
Podczas gdy w Warszawie na Starówce chętni czekają na słynną bułkę z pieczarkami, w Hanoi na straganie kupuje się bánh mi – bagietkę z mięsem, kiełkami i warzywami. Na herbatkach u królowej Anglii obowiązkowo podaje się kromki chleba z masłem i świeżym ogórkiem. W Ameryce zajadają się biszkoptową babeczką przełożoną jajecznicą. Z powodów nieznanych nauce kanapki smakują najlepiej na świeżym powietrzu.
Można w biegu do pracy szybko zjeść ciabattę czy bagietkę, ale to nie to samo. Lepiej usiąść na trawie, wyjąć zawinięte w pergamin przekładańce i cieszyć się chwilą. A wcześniej poeksperymentować nieco ze smakami. Bo między dwa kawałki chleba można włożyć wszystko. Dowodzi tego choćby ulubiona kanapka Elvisa Presleya: bagietka wypchana smażonym boczkiem posmarowanym truskawkowym dżemem...
***
Kanapki z bryndzą
weź: •8 kromek razowego chleba •dużą garść suszonych pomidorów w oliwie •garść oliwek, najlepiej nadziewanych papryką lub czosnkiem •opakowanie bryndzy •garść listków bazylii •2 łyżki oliwy extra virgin
Pomidory pokrój w paski, a oliwki na pół. Posmaruj chleb bryndzą, nałóż pomidory i oliwki oraz liście bazylii. Skrop oliwą, przykryj drugą kromką i podawaj.
***
Kanapka z kozim serem i warzywami
weź: •4 bułki pełnoziarniste •opakowanie koziego twarożku •dużą szczyptę cząbru •dużą szczyptę oregano •pół łyżeczki octu balsamicznego •4 rzodkiewki •8 pomidorków koktajlowych •4 liście czerwonej kapusty •sól i pieprz do smaku
Kapustę poszatkuj, posól i odstaw na kilka minut, by zmiękła. Serek utrzyj z ziołami i octem, dopraw. Rzodkiewkę pokrój w plastry, pomidorki w ćwiartki. Bułki przekrój, posmaruj serem, obłóż warzywami, przykryj wierzchem.
Pan bagnet
weź: •2 puszki tuńczyka w zalewie •6 łyżek majonezu •2 pomidory •czerwoną cebulę •2 jaja na twardo •2 ciabatty •garść oliwek •sól i pieprz do smaku
Tuńczyka odsącz i wymieszaj z po-łową majonezu. Pomidory i jaja pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Oliwki posiekaj. Przekrój ciabatty na pół, wybierz ze środka część miąższu. Napełnij tuńczykiem, na wierzch połóż pomidory, jaja, cebulę i oliwki. Wierzchnią połówkę ciabatty posmaruj majonezem i złóż kanapki w całość.
***
Bagietka z paluszkami rybnymi I sałatką ogórkową
weź: •2 bagietki •duży ogórek •2 dymki + pół pora •3 rzodkiewki •2 łyżki octu winnego •2 łyżki posiekanych ziół (koper, tymianek, natka) •3 łyżki oleju •8 paluszków rybnych •łyżkę cukru •sól, pieprz
Umyty ogórek pokrój wzdłuż no-żem do warzyw, pora i rzodkiewki w cienkie plasterki. Dymki posiekaj i wymieszaj w salaterce z ogórkiem, porem oraz posiekanymi ziołami. Dopraw, skrop octem i odstaw na kilka minut. W tym czasie usmaż paluszki rybne zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Bagietki pokrój na połowy, przekrój, przekładaj paluszkami, sałatką ogórkową oraz rzodkiewkami. Podawaj.
***
Burgery z krewetek
weź: •pół kilo surowych, oczyszczonych małych krewetek •gałązkę selera naciowego •pół zielonej papryki •pół małej marchewki •ząbek czosnku •łyżkę przyprawy do ryb •3 gałązki natki pietruszki •pół łyżeczki tabasco •cytrynę •2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin •sól i pieprz do smaku •4 duże bułki pszenne •4 łyżki majonezu •garść listków mięty •garść mieszanych liści sałaty •sól i pieprz do smaku
Połowę krewetek wrzuć do miksera i zmiksuj. Przełóż do miski i dodaj całe krewetki. Posiekaj drobno warzywa i natkę, wrzuć do krewetek. Dodaj przyprawę do ryb i otartą skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni, nabieraj krewetkową mieszankę dużą łyżką. Kładź na go- rący tłuszcz, formując placuszki. Smaż 3 minuty z każdej strony. Bułki przekrój, podpiecz na patelni, posmaruj majonezem, skrop tabasco. Na każdej połóż burgera, kilka liści mięty i sałaty. Zrób sandwicza.
***
Tatar z łososia
weź: •surowy filet z łososia (około 150 g)•wędzonego na zimno łososia (około 150 g)•2 dymki ze szczypiorem•2 żółtka •2 łyżki kaparów•łyżeczkę musztardy dijon •sok z cytryny•2 jaja na twardo•sól i pieprz do smaku
Drobno posiekaj dymkę i kapary, jaja na twardo podziel na ósemki. Na tatara najlepszy będzie łosoś przeznaczony do sushi, którego można kupić w specjalistycznych sklepach. Posiekaj drobno ryby, wrzuć do miski i dobrze wymieszaj z kaparami i dymką. Wbij żółtka, dodaj musztardę i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na pół godziny, podawaj w misce udekorowanej kawałkami jaj na twardo. Do tatara najlepiej podaj pumpernikiel albo inne ciemne pieczywo.
***
Croissanty z kurczakiem teriyaki
weź: •1/3 szklanki gotowego sosu teriyaki •4 łyżki wytrawnego sherry •kilka kropli oleju sezamowego•centymetrowy kawałek świeżego imbiru •5 podudzi z kurczaka •dużą garść rzeżuchy •3 młode marchewki •garść słodkich rodzynków •4 łyżki soku ananasowego •cytrynę
Imbir obierz, zetrzyj na tarce z ma-łymi oczkami. Wymieszaj z sosem teriyaki, sherry i olejem sezamowym. Polej kurczaka i odstaw na pół godziny. Marchewki umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wrzuć do miski razem z rodzynkami i skórką startą z połowy cytryny. Skrop sokiem cytrynowym, polej ananasowym i wymieszaj. Odstaw. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyłów kurczaka z marynaty i smaż przez około 5-7 minut z każdej strony. Wlej marynatę, zamieszaj i odparuj do końca. Pokrój mięso na małe kawałki. Przekrój croissanty, przełóż kurczakiem i rzeżuchą. Podawaj z surówką z marchwi.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/ Free, Russel Wasserfall