Ciasta na święta: 5 przepisów na pyszne baby wielkanocne
Przepisy CountryPiaskowa i drożdżowa z lukrem dla miłośników tradycji, łatwa cytrynowa dla zabieganych. Oto przepisy na baby wielkanocne.
1/5 Baba wielkanocna drożdżowa z lukrem
- ¾ kostki miękkiego masła
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 30 g drożdży
- ¼ szklanki cukru
- szczyptę soli
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Ciepłe mleko rozmieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Zostaw na 5 minut, aż urośnie. Dodaj do mąki i wbij jajka. Mieszaj, stopniowo dodając masło.
Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zostaw na godzinę, by wyrosło. Włóż do natłuszczonej formy i zostaw na pół godziny. Piecz 30 minut w 180°C. Udekoruj lukrem królewskim.
2/5 Babka wielkanocna galaretkowa
WEŹ:
- 5 łyżeczek żelatyny
- pół szklanki wrzątku
- 10 łyżek syropu wiśniowego lub malinowego
- 2 szklanki jogurtu
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść żelatynę we wrzątku, wymieszaj syrop z jogurtem. Połącz obie mieszanki i wlej do natłuszczonej silikonowej formy. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Udekoruj owocami.
3/5 Baba wielkanocna piaskowa z herbatą
WEŹ:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 4 jajka •szklankę cukru
- 1¼ kostki masła
- 3 łyżki mleka
- skórkę i sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki suchej drobnej herbaty Earl Grey
DO DEKORACJI:
- cukier puder
- sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przesiej obie mąki do miski razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp do nich herbatę i wymieszaj. Cukier utrzyj z masłem na puszystą gładką masę. Drobinki cukru muszą zostać roztarte. Wciąż ubijając, dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki połączą się i nie będzie grudek.
Dodaj skórkę i sok z cytryny. Następnie na zmianę dodawaj po łyżce mleka i części sypkich składników. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 40 minut.
Wyjmij z piekarnika, odczekaj 2-3 minuty, a następnie wyjmij z formy i ostudź na kratce. Chłodne ciasto posyp cukrem pudrem lub polukruj cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym.
4/5 Jak zrobić babkę wielkanocną sorbetową?
WEŹ:
- kilka różnych owocowych sorbetów
PRZYGOTOWANIE:
Wyjmij sorbety z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem. Nakładaj je warstwami do silikonowej formy, wygładzając tak, by powstały równe warstwy. Wstaw do zamrażalnika i przed podaniem udekoruj zmrożonymi owocami.
5/5 Przepis na babę wielkanocną cytrynową
WEŹ:
- 7 łyżek stołowych miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 1¼ szklanki mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- skórkę z 2 cytryn
- sok z jednej cytryny
- 2 jajka
- szczyptę soli do nasączenia
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj mleko, jajka, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz sól. Dobrze wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej keksówki. Piecz w 180°C około 50 minut, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj widelcem i nasącz sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.
Babka wielkanocna w dobrej formie
Żegnajcie, klasyczne falowane babki! W modzie są ciasta jak rzeźby. Wyskakują z pięknych pozłacanych albo pastelowych foremek. W silikonowych – bardzo wygodnych – upieczemy nawet skomplikowane kształty. Szukaj na opakowaniu oznaczenia BPA free – materiał nie zawiera wtedy szkodliwego bisfenolu A.
Przepisy: Joanna Zaguła
Zdjęcia: na otwarcie – freestocks (Unsplash), Shutterstock
Zobacz także:
Zrób to sam: wianek wielkanocny na drzwi, okno i stół
Zobacz także:
Co na stół wielkanocny? Kalendarz przygotowań dzień po dniu