Babeczki podwójnie czekoladowe
Daria Dzida z mysweetworld.pl mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka piecze i eksperymentuje w kuchni – za pierwsze uzbierane drobniaki kupiła migdały, czekoladę i śmietankę kremówkę. Uwielbia domowe drożdżówki, bezy i wszelkie desery z owocami. Dzisiaj polecamy jej przepis na babeczki podwójnie czekoladowe.
Składniki:
•3 jajka
•pół szklanki cukru
•pół szklanki mąki tortowej
•3 łyżki gorzkiego kakao
•szczyptę soli
•szklankę śmietanki kremówki
•łyżkę cukru pudru
•truskawki (do dekoracji)
NA NADZIENIE:
•tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady
•2 łyżki kremówki
Sposób przygotowania:
Białka ubij ze szczyptą soli, dosypując stopniowo cukier. Dodaj żółtka i dalej ubijaj. Przesiej mąkę z kakao i ostrożnie wymieszaj z masą. Formę do babeczek wyłóż papilotkami, napełnij je ciastem prawie do pełna. Piecz około 15 minut w 165ºC. Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotkę, a patyczek wbity w ciasto ma być po wyjęciu suchy. Najważniejsze jednak, by ich nie przesuszyć.
Wyjmij formę z piekarnika i upuść dwa razy z wysokości ok. 25 cm – dzięki temu ciasto nie opadnie. Czekoladę z dwiema łyżkami śmietanki rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby trochę zgęstniała. Wydrąż babeczki tak, by w każdej zmieściły się po 2 łyżeczki czekolady. Schładzaj minimum godzinę. Udekoruj bitą śmietanką i truskawkami.