Babeczki podwójnie czekoladowe

Daria Dzida z mysweetworld.pl mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka piecze i eksperymentuje w kuchni – za pierwsze uzbierane drobniaki kupiła migdały, czekoladę i śmietankę kremówkę. Uwielbia domowe drożdżówki, bezy i wszelkie desery z owocami. Dzisiaj polecamy jej przepis na babeczki podwójnie czekoladowe.

Składniki:

•3 jajka

•pół szklanki cukru

•pół szklanki mąki tortowej

•3 łyżki gorzkiego kakao

•szczyptę soli

•szklankę śmietanki kremówki

•łyżkę cukru pudru

•truskawki (do dekoracji)
NA NADZIENIE:

•tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady

•2 łyżki kremówki

Sposób przygotowania:

Białka ubij ze szczyptą soli, dosypując stopniowo cukier. Dodaj żółtka i dalej ubijaj. Przesiej mąkę z kakao i ostrożnie wymieszaj z masą. Formę do babeczek wyłóż papilotkami, napełnij je ciastem prawie do pełna. Piecz około 15 minut w 165ºC. Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotkę, a patyczek wbity w ciasto ma być po wyjęciu suchy. Najważniejsze jednak, by ich nie przesuszyć.
Wyjmij formę z piekarnika i upuść dwa razy z wysokości ok. 25 cm – dzięki temu ciasto nie opadnie. Czekoladę z dwiema łyżkami śmietanki rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby trochę zgęstniała. Wydrąż babeczki tak, by w każdej zmieściły się po 2 łyżeczki czekolady. Schładzaj minimum godzinę. Udekoruj bitą śmietanką i truskawkami.