Coś więcej niż karkówka i kiełbaski: przepisy na aromatyczne ryby, mięsa i owoce z grilla
Przepisy CountrySezon grillowy oficjalnie rozpoczęty! Najwyższy czas wrzucić na ruszt ryby, mięsa, a nawet owoce. Podajmy je z lekkimi cytrusowymi sosami i ziołami, które chłodzą w upały i dodają daniom lekkości
Jagnięcina z miętą
•Czas przygotowania: 45 minut
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •8 jagnięcych kotletów •½ szkl. posiekanej mięty •2 zgniecione ząbki czosnku •4 łyżki oliwy •pęczek młodych buraków •pokrojoną dynię hokkaido •2błyżki octu malinowego •garść wiórków parmezanu •posiekaną miętę do dekoracji
Nasmaruj mięso sosem z mięty, czosnku i oliwy. Wstaw do lodówki na noc. Upiecz na blasze zawinięte w folię buraki z kawałkami naci oraz dynię (ok. 30 minut). Usmaż na rozgrzanej grillowej patelni jagnięcinę (po 3-4 minuty z każdej strony) i odstaw pod przykryciem, żeby odpoczęła. Wymieszaj warzywa z liśćmi buraków, dopraw octem, podawaj z mięsem posypane parmezanem i miętą.
Dorsz z salsą i kukurydzą
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •2 kolby kukurydzy •oliwę w sprayu •4 fi lety z dorsza lub mintaja •sok z limonki •sól wędzoną
NA SOS:•żółtko •zgnieciony ząbek czosnku •2 łyżki soku z cytryny •łyżeczkę musztardy dijon •fi liżankę oliwy •sól do smaku •½ łyżeczki wędzonej papryki
NA SALSĘ: •zieloną, czerwoną ibżółtą paprykę •małą posiekaną papryczkę habanero •filiżankę posiekanej kolendry •pokrojone w kostkę awokado •posiekaną czerwoną cebulę
Spryskaj kukurydzę oliwą i zgrilluj, aż się ładnie przypiecze. Wymieszaj wszystkie składniki salsy. W zakręconym słoiku zrób sos – wymieszaj energicznie. Rybę obficie skrop sokiem, oprósz solą, spryskaj oliwą i zgrilluj na tacy. Podawaj z kukurydzą, salsą i sosem.
Łosoś po keralsku
•Czas przygotowania: 45 minut
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •2 łyżeczki nasion kolendry •łyżeczkę nasion kminku •2 utłuczone strąki kardamonu •laskę cynamonu •łyżeczkę mielonej kurkumy •½ łyżeczki chilli w proszku •2 łyżki oleju arachidowego •2 zmiażdżone ząbki czosnku •4 steki z łososia •młode liście szpinaku •jogurt •sok z limonki
Podpraż na suchej patelni nasiona, kardamon i cynamon, aż będą pachnące i lekko zrumienione. Dodaj kurkumę i chilli. Wszystko dokładnie utłucz w moździerzu, wymieszaj z olejem i czosnkiem, nasmaruj rybę i wstaw na pół godziny do lodówki. Upiecz (5 min z każdej strony). Podawaj ze szpinakiem i jogurtem doprawionym limonką.
Pieczone owoce
Czas przygotowania: 20 minut
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •całego ananasa •nektarynki lub brzoskwinie •jabłka albo gruszki •jogurt naturalny •2 łyżki płynnego miodu •sok z cytryny •cynamon
Miękkie owoce umyj i podziel na cząstki. Ananasa obierz ze skóry i pokrój w plastry, a potem na mniejsze kawałki. Nadziewaj naprzemiennie na długie patyki do szaszłyków namoczone uprzednio przez kilka minut w zimnej wodzie. Grilluj przez kilka minut z jednej strony, a potem z drugiej. Jogurt połącz z miodem, sokiem z cytryny oraz cynamonem (ilość w zależności od upodobań). Owocowe szaszłyki podawaj zaraz po zdjęciu z rusztu z jogurtowym dipem.
Zdjecia: shutterstock, Tekst: Joanna Halena
Zobacz także: Warzywa na ruszt! Przepisy na dania z grillowanymi warzywami