przepisy na grilla

Coś więcej niż karkówka i kiełbaski: przepisy na aromatyczne ryby, mięsa i owoce z grilla

Przepisy Country

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty! Najwyższy czas wrzucić na ruszt ryby, mięsa, a nawet owoce. Podajmy je z lekkimi cytrusowymi  sosami i ziołami, które chłodzą w upały i dodają daniom lekkości

reklama

Jagnięcina z miętą

•Czas przygotowania: 45 minut

•Poziom trudności: łatwe 

WEŹ: •8 jagnięcych kotletów •½ szkl. posiekanej mięty •2 zgniecione ząbki czosnku •4 łyżki oliwy •pęczek młodych buraków •pokrojoną dynię hokkaido •2błyżki octu malinowego •garść wiórków parmezanu •posiekaną miętę do dekoracji 

Nasmaruj mięso sosem z mięty, czosnku i oliwy. Wstaw do lodówki na noc. Upiecz na blasze zawinięte w folię buraki z kawałkami naci oraz dynię (ok. 30 minut). Usmaż na rozgrzanej grillowej patelni jagnięcinę (po 3-4 minuty z każdej strony) i odstaw pod przykryciem, żeby odpoczęła. Wymieszaj warzywa z liśćmi buraków, dopraw octem, podawaj z mięsem posypane parmezanem i miętą.

Dorsz z salsą i kukurydzą

Czas przygotowania: 45 minut 

Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •2 kolby kukurydzy •oliwę w sprayu •4 fi lety z dorsza lub mintaja •sok z limonki •sól wędzoną 

NA SOS:•żółtko •zgnieciony ząbek czosnku •2 łyżki soku z cytryny •łyżeczkę musztardy dijon •fi liżankę oliwy •sól do smaku •½ łyżeczki wędzonej papryki 

NA SALSĘ: •zieloną, czerwoną ibżółtą paprykę •małą posiekaną papryczkę habanero •filiżankę posiekanej kolendry •pokrojone w kostkę awokado •posiekaną czerwoną cebulę 

Spryskaj kukurydzę oliwą i zgrilluj, aż się ładnie przypiecze. Wymieszaj wszystkie składniki salsy. W zakręconym słoiku zrób sos – wymieszaj energicznie. Rybę obficie skrop sokiem, oprósz solą, spryskaj oliwą i zgrilluj na tacy. Podawaj z kukurydzą, salsą i sosem. 

Łosoś po keralsku

•Czas przygotowania: 45 minut 

•Poziom trudności: łatwe 

WEŹ: •2 łyżeczki nasion kolendry •łyżeczkę nasion kminku •2 utłuczone strąki kardamonu •laskę cynamonu •łyżeczkę mielonej kurkumy •½ łyżeczki chilli w proszku •2 łyżki oleju arachidowego •2 zmiażdżone ząbki czosnku •4 steki z łososia •młode liście szpinaku •jogurt •sok z limonki 

Podpraż na suchej patelni nasiona, kardamon i cynamon, aż będą pachnące i lekko zrumienione. Dodaj kurkumę i chilli. Wszystko dokładnie utłucz w moździerzu, wymieszaj z olejem i czosnkiem, nasmaruj rybę i wstaw na pół godziny do lodówki. Upiecz (5 min z każdej strony). Podawaj ze szpinakiem i jogurtem doprawionym limonką.

Pieczone owoce

Czas przygotowania: 20 minut 

•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •całego ananasa •nektarynki lub brzoskwinie •jabłka albo gruszki •jogurt naturalny •2 łyżki płynnego miodu •sok z cytryny •cynamon 

Miękkie owoce umyj i podziel na cząstki. Ananasa obierz ze skóry i pokrój w plastry, a potem na mniejsze kawałki. Nadziewaj naprzemiennie na długie patyki do szaszłyków namoczone uprzednio przez kilka minut w zimnej wodzie. Grilluj przez kilka minut z jednej strony, a potem z drugiej. Jogurt połącz z miodem, sokiem z cytryny oraz cynamonem (ilość w zależności od upodobań). Owocowe szaszłyki podawaj zaraz po zdjęciu z rusztu z jogurtowym dipem.

Zdjecia: shutterstock, Tekst: Joanna Halena

Zobacz także: Warzywa na ruszt! Przepisy na dania z grillowanymi warzywami

Zobacz również