Już czas na pyszne dania ze szparagami! Proponujemy rosół, grzanki, sałatkę z jajkiem, dorsza pod kruszonką i wiosenną roladę.
1/6 SAŁATKA Ze szparagami i JAJKIEM
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwy
WEŹ: 4 ząbki czosnku • niewielki kawałek obranego korzenia imbiru •pęczek zielonych szparagów •dwie garście małych pieczarek •opakowanie kiełków fasoli •olej słonecznikowy do smażenia •4 jajka •pęczek świeżej kolendry •sól •2 łyżki sezamu (podprażonego)
NA SOS: •sok z jednej limonki •6 łyżek sosu sojowego •łyżkę cukru
NA SOS: •sok z jednej limonki •6 łyżek sosu sojowego •łyżkę cukru
Odłam twarde końcówki szparagów. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj posiekany imbir i czosnek. Smaż krótko i dodaj szparagi. Podsmażaj chwilę, potem wrzuć pieczarki, smaż jeszcze około 3 minut. Wyłóż warzywa na 4 talerzyki i dodaj kiełki. Na tę samą patelnię wlej nieco więcej oleju, wbij jajka, usmaż, aż zetnie się białko, posól i ułóż po jednym na talerzu. Wymieszaj składniki sosu, polej nim sałatkę. Posyp kolendrą i sezamem.
2/6 GRZANKI Z SZYNKĄ i szparagami
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: łatwy
WEŹ NA CIASTO: •bagietkę •oliwę •pęczek białych szparagów •4 jajka •8 plastrów dojrzewającej szynki •kilka listków trybuli •sól •pieprz
NA SOS HOLENDERSKI: •4 żółtka •łyżeczkę soku z cytryny •kostkę masła
NA SOS HOLENDERSKI: •4 żółtka •łyżeczkę soku z cytryny •kostkę masła
Obierz szparagi, odłam końcówki i gotuj 10-12 minut. W garnku rozkłóć trzepaczką żółtka z 5 łyżkami wody z gotowania szparagów. Ubijaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje. Wtedy powoli dodawaj roztopione masło. Na koniec dopraw solą, pieprzem
i sokiem z cytryny. Pokrój bagietkę na 2 części, a każdą z nich na pół. Skrop oliwą, lekko posól i wstaw na chwilę do piekarnika. Jajka ugotuj w koszulkach lub usmaż sadzone. Układaj na pieczywie plastry szynki, na nich szparagi i po jednym jajku. Polej sosem holenderskim, posyp trybulą.
reklama
3/6 SZPARAGOWY ROSÓŁ
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwy
WEŹ: •2 ząbki czosnku •podwójną pierś kurczaka •litr bulionu drobiowego •szklankę ugotowanego makaronu (np. anellini, kółeczka) •pęczek zielonych szparagów •garść groszku cukrowego •szklankę mrożonego zielonego groszku •sok i skórkę z jednej cytryny •oliwę •trybulę •szczypiorek •sól •pieprz
DO PODANIA: •bagietkę
DO PODANIA: •bagietkę
Piersi kurczaka ugotuj w bulionie i wyjmij je, by ostygły. Wsyp do zupy groszek i gotuj, aż zmięknie. Odłam końcówki szparagów i gotuj je przez 10 minut. Pokrój groszek cukrowy na paski, posiekaj drobno czosnek i dodaj do zupy. Gotuj chwilę,
po czym dopraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. W miseczkach ułóż kawałki mięsa, szparagi i makaron. Zalej zupą, posyp posiekanymi ziołami i skrop oliwą. Podawaj z bagietką.
4/6 Sznycelki z orzechami
Czas przygotowania: 70 minut
Poziom trudności: średni
WEŹ: •16 młodych ziemniaczków •pęczek szałwii •oliwę •2 garście orzechów laskowych •czerwoną cebulę •jajko •szklankę bułki tartej •4 plastry schabu •kilogram białych szparagów •¾ szklanki klarowanego masła •sok z jednej cytryny •łyżkę miodu •6 łyżek oleju z orzechów laskowych •sól •pieprz
Orzechy upraż w piekarniku i obierz. Ziemniaki ponacinaj od góry, polej oliwą, posól, dodaj część szałwii i piecz 50 minut w 180°C. Odłam końcówki szparagów, białe obierz. Ugotuj je al dente. Rozbij kotleciki, dopraw solą i pieprzem. Zanurzaj w jajku i bułce tartej. Smaż na maśle z obu stron. Na drugiej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj resztę szałwii i posiekane orzechy. Skrop sokiem z cytryny, wlej miód, kilka łyżek oliwy i olej orzechowy. Posól i polej gotowe kotleciki. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
5/6 wiosenna Rolada ze szparagami
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: średni
WEŹ: •pół pęczka zielonych ugotowanych szparagów •5 średnich marchewek •pęczek natki pietruszki •szczypiorek •kawałek sera gruyère (lub innego dojrzewającego półtwardego) •2 szklanki śmietany •jajko •pół kostki masła •4 płaty ciasta filo •4 łyżki bułki tartej •4 plastry gotowanej szynki •sól •pieprz
Posiekaj pietruszkę i szczypiorek, zetrzyj ser na tarce. Wymieszaj wszystko ze śmietaną, dodaj jajko, sól i pieprz. Obrane marchewki i szparagi pokrój na kawałki. Dwa płaty ciasta posmaruj roztopionym masłem i ułóż na nich pozostałe dwa. Posmaruj znowu masłem i posyp bułką tartą. Rozsmaruj na nich po równo masę śmietanową i rozłóż pokrojone warzywa i szynkę. Zwiń ciasno w dwie rolady, polej z wierzchu odrobiną masła i piecz 40-45 minut w 180°C, aż się zarumienią.
6/6 DORSZ POD KRUSZONKĄ
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: średni
WEŹ: •2 jajka •2 kromki czerstwego chleba •garść kiełków rzeżuchy •4 rzodkiewki •po pęczku białych i zielonych szparagów • 4 filety z dorsza •olej słonecznikowy do smażenia •pół kostki masła •sól •pieprz
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Chleb rozdrobnij w blenderze tak, by powstały średniej grubości okruchy. Odłam końcówki szparagów. Białe obierz i gotuj przez 5 minut, potem wrzuć zielone i gotuj drugie tyle. Dopraw rybę solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty, a potem zmniejsz ogień, przewróć filety i smaż jeszcze 4 minuty. Ułóż na talerzach razem ze szparagami i cieniutko pokrojoną rzodkiewką. Roztop masło, dodaj okruchy chleba, posól. Polej danie maślano-chlebową kruszonką i posyp je posiekanymi jajkami oraz rzeżuchą.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Kitchen Trinity/Taverne agency
Zdjęcia: Kitchen Trinity/Taverne agency