Jak suszyć i marynować grzyby? Podpowiada Łukasz Skop i dzieli się przepisami na marynowane i kiszone grzyby
Grzyby są niskokaloryczne, pachnące i do tego bardzo smaczne. Wiedząc jak się z nimi obchodzić można wydobyć z nich wielowymiarowy aromat. Jak zbierać, mrozić, suszyć i marynować grzyby, aby jak najlepiej wykorzystać ich smak i właściwości?
Czytaj dalejKetchup z cukinii, konfitura z czerwonej cebuli i dżem z pigwy – 5 przepisów z książki „Przetwory z pomysłem”
Z owoców i warzyw możesz zrobić nieskończenie wiele przetworów oraz dodatków do potraw: pyszne dżemy, konfitury, marmolady, zdrowe kiszonki, naturalne przeciery i syropy
Czytaj dalejSzparagi zapiekane na tarcie
To wspaniałe wiosenne danie udaje się za każdym razem
Czytaj dalejPrzepisy nie tylko na Wielkanoc – dania z chrzanem, pyszne i zdrowe!
Chrzan! Słowianie go kochali. Był dla nich rośliną do wszystkiego: w liście zawijali mięso, żeby się nie psuło, korzeń traktowali jak lek na niestrawność, nieświeży oddech, gorączkę, ból gardła, migreny i… potliwość stóp. Był symbolem siły oraz zdrowia. Gdy nastało chrześcijaństwo, wylądował w święconce jako „przypominajka” Męki Pańskiej. Jest nie tylko zdrowy, ale dodaje smaku potrawom. Zobacz 7 przepisów na dania z chrzanem.
Świąteczne serniki – 5 przepisów na ciasta wielkanocne dla każdego, także wegan. Który wybierasz?
To nie będzie łatwy wybór. Śmietankowy z wanilią i migdałami oraz polewą mango czy czekoladowy z solonym karmelem? Orzechowy z 3 serów, polany białą i mleczna czekoladą, a może owocowy z jogurtu albo ten w wersji wegańskiej? Stop. Bierzemy wszystkie!
Czytaj dalejSłodki prezent pod choinkę: przepisy na domowe pralinki. Są pyszne i... śliczne!
Chrupią w nich orzechy, pachną śliwki i pomarańcze. W jednych gorzka czekolada miesza się z chili, w innych – biała z kwaśną limonką. Podaruj bliskim słodkie prezenty, takie od serca.
Czytaj dalej10 pomysłów na zupy najlepsze na jesień! Rozgrzeją, uzdrowią i rozpieszczą podniebienie
Jesień to czas zup. Są zdrowe, rozgrzewające i pyszne, niektóre poprawiają odporność i pomagają wyjść z infekcji. Dodatkowa zaleta: możesz ugotować zupę na kilka dni. Zobacz nasze pomysły i przepisy na zupy, które warto przygotować jesienią.
Czytaj dalejOliwa i ocet domowej roboty, zobacz jak je przygotować
Poznaj przepisy na domowe octy i smakowe oliwy i zrób je sam. Bo nie ma, jak oliwa pachnąca ulubionymi ziołami albo wonny, delikatny ocet, po którym nigdy nie boli brzuch, a sałatki i mięsa mają niepowtarzalny smak. Kilka kropel takiego szlachetnego płynu wystarczy zamiast garści rozmaitych przypraw.
Czytaj dalej