Pomarańcze – właśnie trwa na nie sezon. Zobacz 6 przepisów na pyszne dania z pomarańczami
Lubię gotowaćNa brzydką pogodę - energia pomarańczy! Pomarańcze i mandarynki właśnie dojrzewają na drzewkach na Południu. Dlatego teraz są najpyszniejsze. Ich złocisty kolor i orzeźwiający zapach natychmiast poprawiają nastrój. Soczyste pomarańcze czy mandarynki to czysta energia. A także spory zastrzyk witamin! Zima należy do nich! Zobacz nasze przepisy! Zachwycą cię smakiem i wyglądem dań. Palce lizać!
Przepis na naleśniki Suzette
•Czas przygotowania: godzina •Poziom trudności: łatwe
Na naleśniki weź:
•jajko •120 g mąki pszennej •180 ml wody gazowanej •szczyptę soli •sok z 3 pomarańczy •3 łyżki cukru •2 łyżki soku z cytryny •skórkę z ½ pomarańczy i ½ cytryny •2 łyżki masła •łyżeczkę oleju
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z jajkiem, szczyptą soli i wodą gazowaną, aż nie będzie grudek. Odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej, wlej porcję ciasta, rozprowadź i smaż przez minutę z każdej strony. Na drugiej patelni rozpuść z odrobiną soku pomarańczowego cukier, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj masło, wymieszaj, po czym wlej resztę soku. Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Naleśniki zawiń w trójkąty. Ułóż je obok siebie na patelni z sosem i wymocz dokładnie z obu stron.
Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami i pomarańczami
•Czas przygotowania: 20 minut •Poziom trudności: łatwe
Na sałatkę weź:
•4–5 buraków •3 pomarańcze •po 200 g liści szpinaku i jarmużu •100 g sera z niebieską pleśnią •łyżeczkę oliwy •łyżkę octu balsamicznego •sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C, przekrój buraki na połówki, owiń w folię i piecz przez godzinę. Na 10 minut przed końcem porwane liście jarmużu polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż na formę do pieczenia obok buraków i piecz przez 5 minut. Obrane pomarańcze pokrój w plastry lub na kawałki. Na talerz wyłóż szpinak, dodaj obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pomarańcze. Posyp rozkruszonym serem, polej octem balsamicznym i posyp chipsami z jarmużu.
Przepis na masala chai ze skórką pomarańczy
•Czas przygotowania: 10 minut •Poziom trudności: łatwe
Na masala chai weź:
•300 ml wody •200 ml mleka •2 łyżki czarnej mocnej herbaty •2 łyżki brązowego cukru •1½ cm korzenia imbiru •4 goździki •2 gwiazdki anyżu •¹⁄3 łyżeczki pieprzu •½ łyżeczki ziarenek kardamonu •½ łyżeczki cynamonu •½ łyżeczki gałki muszkatołowej •skórkę startą z ½ pomarańczy
Przygotowanie:
Wlej wodę do małego garnka. Wsyp cukier oraz przyprawy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Dodaj herbatę i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2–3 minuty, aż się zaparzy. Wlej mleko i po raz ostatni doprowadź herbatę do wrzenia. Przecedź gorący napar przez sitko do szklanek. Pij na ciepło, bo zimna masala chai nie jest już taka smaczna.
Zobacz także:
Przepis na chai na PMS i inne koktajle mocy z adaptogenami
5 sposobów na wykorzystanie skórki z pomarańczy
Przepis na łososia po marokańsku z pomarańczami
•Czas przygotowania: pół godziny •Poziom trudności: łatwe
Na łososia pieczonego weź:
•400 g łososia (2 porcje) •łyżkę sosu rybnego •sok z ½ limonki •4 plasterki pomarańczy •¹⁄3 łyżeczki płatków chili •½ łyżki czarnuszki •140 g ryżu basmati •cebulę •garść rodzynek •¹⁄3 łyżeczki cynamonu •½ łyżeczki kminu rzymskiego •¼ łyżeczki kardamonu •łyżkę oleju •kilka gałązek kolendry •kilka gałązek pietruszki •sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. W miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki i pomarańczy, płatki chili oraz czarnuszkę. Do naczynia żaroodpornego przełóż łososia skórą do dołu, polej go marynatą i dokładnie wysmaruj. Na górze ułóż po dwa plasterki pomarańczy. Piecz przez 10–15 minut. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzej olej, wsyp przyprawy: cynamon, kardamon, kmin, sól i pieprz, dodaj rodzynki. Podsmażaj pół minuty, do uwolnienia aromatu. Wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze kolejne 2–3 minuty. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i natkę pietruszki. Łososia podawaj na ryżu.
Zobacz także: przepis na bliny z łososiem w buraczkach
Przepis na sernik z karmelizowanymi pomarańczami
•Czas przygotowania: półtorej godziny •Poziom trudności: łatwe
Na sernik weź:
•300 g maślanych ciasteczek •1 kg mielonego twarogu •6 małych jajek •160 g drobnego cukru •160 g masła •3 łyżki mąki ziemniaczanej •2 łyżki mąki pszennej •sok i skórkę z 1 cytryny NA WIERZCH: •1–2 pomarańcze •100 g cukru •2 łyżki masła
Przygotowanie:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło. Ciasteczka rozkrusz, wymieszaj je z 60 g masła. Uklep masę w tortownicy i wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, resztę roztopionego masła, sok i skórkę z cytryny. Miksuj przez 5 minut na dużych obrotach. Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i miksuj na wolnych obrotach, żeby nie było grudek. Przelej masę twarogową do tortownicy i piecz przez godzinę (z wierzchu musi być rumiany). Przestudź go przez 3–4 godz. Pomarańcze pokrój w cienkie plastry. Na zimną patelnię wsyp 50 g cukru i poczekaj, aż powstanie gęsty, lekko brązowy syrop. Dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Włóż połowę pomarańczy, przesmaż i dokładnie wymocz je w sosie. Zdejmij z patelni i powtórz to samo z drugą porcją. Ułóż plastry na serniku, polej sosem.
Zobacz także:
Przepisy na 5 serników światecznych, także dla vegan
Przepis na sernik dyniowy w kajmaku
Przepis na vergin mimosa
•Czas przygotowania: kilka minut •Poziom trudności: łatwe
Na drink mimosa weź:
•porcję świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy •porcję bezalkoholowego białego wytrawnego wina musującego •gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Wymieszaj w dzbanku napoje, przelej do szampanek. Zanim wypijesz, zamieszaj gałązkami rozmarynu.
ZDJĘCIA I PRZEPISY: JOANNA KAŹMIERCZAK, joannakazmierczak.pl