Jeśli chcesz przetrwać zimę w zdrowiu i cieple, pamiętaj o odpowiednim śniadaniu!! 

Gdy na dworze mróz, zacznij dzień od pożywnej zupy. Tak, tak, to o wiele zdrowsze niż kanapki. Tak samo jak miska ciepłej owsianki czy jaglanki.

Jakie są zalety ciepłego śniadania? 

Takie śniadanie nie tylko cię rozgrzeje, ale też nasyci, napełni po przysłowiową kokardkę. W konsekwencji nie będziesz miał ani potrzeby, ani ochoty podjadać przed obiadem.

reklama


Poza tym temperatura wydobywa smak, więc ciepła zupa będzie smaczniejsza. I zdrowsza, bo łatwiej strawna. 

Ale uwaga, ciepłe danie to nie znaczy gorące!  

Zupa, która parzy w usta, może spowodować pękanie szkliwa zębów i podrażnić żołądek. Jeśli więc dopiero się zagotowała, zdejmij ją z ognia i odczekaj prawie 10 minut.

JZ
fot. shutterstock  

Zobacz również