Krem ziemniaczany z białą czekoladą. Jedliście coś takiego? My tak. Na warsztatach gotowania z Piotrem Kucharskim.
To przepis z jego nowej książki „Miejski farmer”, która właśnie się ukazała. Zupa jest przepyszna! Nawet najwięksi maruderzy brali dokładki. Musicie spróbować!
Przepis jest banalny:
Siekamy 2 cebule i 3 ząbki czosnku, podsmażamy na oleju, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy kilogram obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Smażymy aż nabiorą aromatu. Dolewamy trochę ponad litr wywaru warzywnego, pół tabliczki białej czekolady i szklankę mleka. Gotujemy, dopóki ziemniaki nie zmiękną i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z plastrami kaszanki zrumienionej na patelni, a w wersji wege – z kaszą gryczaną uprażoną na głębokim oleju (lepsze niż popcorn!). Obłędnie dobre! Podobnie jak inne potrawy, które gotowaliśmy z Piotrem. Wszystkie znajdziecie w książce, którą wydał Pascal.
Sprawdź również: Post z jaglanką.