Jajka nie tylko od kury
Gęsie, kacze, indycze, perlicze, przepiórcze… Jajko nie musi pochodzić od kury! W galerii zdjęć wyjaśniamy, czym różnią się od siebie jajka ze względu na rodzaj.
Czy to na twardo, w koszulkach, czy zapieczone, są niskokaloryczne i sycące. Jedz je śmiało: faszerowane jogurtem i migdałami, na kanapkach i w sałatce z kuskusem. Pasuje do nich rzeżucha i inne wyhodowane w domu nowalijki: pędy słonecznika i rzodkiewki czy liście dymki i selera. Jajka z majonezem nie będą już jednak takie zdrowe. Jeśli nie umiesz go sobie odmówić, wymieszaj go pół na pół z jogurtem albo zastąp na przykład sosem kalafiorowym z serem.
Dobry pomysł: najlepiej trzymać jajka w lodówce spiczastym końcem do dołu. W ten sposób żółtko będzie dalej od pęcherzyka powietrza na drugim końcu skorupki i dłużej zostanie świeże.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock, Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Zobacz również: Warsztaty kulinarne z Piotrem Kucharskim.