Przetwory z aronii – przecier, sok, nalewka i konfitura
Naturalnie dobreAronia, nazywana polskim czarnym złotem, jest pyszna i bardzo zdrowa – chroni przed nowotworami, poprawia krążenie, opóźnia postępowanie chorób oczu i wzmacnia odporność. Zrobicie z niej dżemy, konfitury, nalewki i pełne witamin soki, które rozgrzeją was w chłodne wieczory. Wypróbujcie nasze proste, podstawowe przepisy na przetwory z aronii.
Jak zrobić sok z aronii?
Możecie go zrobić w sokowniku. Umyte owoce aronii zasypcie cukrem, następnie do dolnej część sokownika wlejcie wodę. Owoce w wyniku działania gorącej pary uwolnią zawarty w nich sok. Płyn o czarnej barwie przelejcie do wyparzonych butelek lub słoików i zostawcie do wystygnięcia. Aby przetwory wytrzymały zimę warto je zapasteryzować. W tym celu butelki i słoiki gotujcie ok. 10 - 15 minut. Następnie wyjmijcie z garnka i postawcie do góry dnem.
Sok zrobicie także w garnku: zasypcie cukrem owoce aronii, zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie przez ok. 20 - 30 minut. Następnie przecedźcie sok, przelejcie do butelek lub słoików i zostawcie do wystygnięcia. Do soku z aronii możecie dodać sok z cytryny lub pomarańczy oraz liście wiśni, które poprawią aromat i zmniejszą cierpkość.
Sok z aronii jest świetnym dodatkiem do herbat, bazą dla galaretek i nalewek. Ze względu na intensywną barwę doskonale nadaje się do barwienia innych soków owocowych, likierów, win.
Przepis na syrop z aronii
Owoce aronii umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, zagotujcie i odstawcie na noc. Następnego dnia odcedźcie, dodajcie cukier i ponownie zagotujcie. Syrop aroniowy przelejcie do butelek.
Syrop działa wzmacniająco, wspomaga odporność, jest polecany w przypadku problemów z nadciśnieniem. Najlepsze efekty osiągniecie, jeśli będziecie pić codziennie 2 łyżeczki z ciepła wodą lub herbatą. Uważajcie, aby nie przesadzić, bo aronia w większej ilości może spowodować ból wątroby.
Przecier z aronii
Owoce aronii przetrzyjcie z cukrem w proporcji 1:1. Uzyskany w ten sposób przecier podgrzejcie do ok. 70 stopni, a następnie gorący przełóżcie do słoików. Smak przecieru poprawicie dodając do niego inne owoce, np. kwaśne jabłka. Pamiętajcie o pasteryzacji ok. 15 minut w gorącej wodzie.
Przepis na nalewkę z aronii
Dwa kilogramy owoców aronii wkłóżcie do zamrażalnika na 1-2 dni. Następnie w 4 litrach wody przez ok. 30 minut gotujcie liście wiśniowe – mają słodkawy, orzeźwiający zapach, dodane do aronii złagodzą jej cierpki smak. Dodajcie do nich owoce aronii i gotujcie kolejne pół godziny. Po wystudzeniu przetrzyjcie owoce przez sito, dodajcie 2 kg. cukru oraz sok z cytryny i gotujcie do rozpuszczenia cukru. Po ponownym wystudzeniu dodajcie litr spirytusu.
Nalewka pita w niewielkich ilościach (25 kropli wieczorem) wzmocni wasz układ krążenia oraz ureguluje ciśnienie.
Zobacz też: Aronia i jej niezwykłe właściwości zdrowotne
Dżem z aronii
Aronię zasypcie cukrem i odstawicie do następnego dnia. Następnie dolejcie pół szklanki wody i gotujcie ok. 30 minut. Odstawcie do wystygnięcia. Potem, stale mieszając, podgrzewajcie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dżem przełóżcie do słoiczków, szczelnie zakręćie i odwrócćie do góry dnem.
Jak zrobić konfiturę z aronii?
Umyte owoce aronii zasypcie cukrem i pogrzewajcie w rondelku na małym ogniu przez kilkanaście minut. Następnie dolejcie wodę i podrzewajcie do czasu aż masa uzsyka odpowiednią, gęstą konsystencję. Przełóżcie gorącą konfiturę do słoiczków.
Aby poprawić smak przetworów warto skropić owoce aronii sokiem z cytryny lub dodać kwaśne jabłka, gruszki, sok z czarnej porzeczki, winogron czy owoców dzikiej róży. Warto wybrać owoce, które są bogate w witaminę C, bo zasobna w witaminę P aronia zwiększa przyswajalność witaminy C.
A jeśli dodajcie do konfitury z aronii wino oraz cukier, uduśicie je razem na niewielkim ogniu, to uzyskacie doskonały sos idealny do mięs oraz serów.
Zdjęcia: Shutterstock