Tofu smażone, marynowane i w deserze. Poznaj rodzaje tofu i wypróbuj najlepsze przepisy
Naturalnie dobreTofu to roślinny ser, którym z powodzeniem zastąpisz rybę, wołowinę, kurczaka, ser, śmietanę, ba, nawet jajecznicę albo omlet. Ten sojowy twaróg karierę w kuchni robi od 2000 lat! Jest doskonałym źródłem białka i wapnia. Zobacz nasze przepisy na tofu w wersji wytrawnej i słodkiej!
W ciągu ostatnich paru lat tofu zrobiło zawrotną karierę w kuchni. Co stoi za sukcesem tego wegańskiego sera? Z naszego artykułu dowiesz się:
- Tofu - właściwości
- Kto nie powinien jeść tofu
- Rodzaje tofu - jakie tofu do czego
- Jak smakuje tofu
- Przepisy na tofu
Tofu - właściwości. Czy tofu jest zdrowe?
Tofu to roślinny, wegański ser wytwarzany z nasion soi. Strukturą przypomina twaróg, ma delikatny, maślany smak, który sam w sobie nie robi wrażenia, ale odpowiednio przyprawione tofu potrafi być świetnym dodatkiem w roślinnej kuchni.
Warto wiedzieć, że tofu ma wiele cenionych przez dietetyków wartości odżywczych.. To idealne żródło białka, a ze względu na to, że jest produktem pochodzenia roślinnego, nie zawiera szkodliwego cholesterolu. Poz atym dostarcza organizmowi aminokwasy egzogenne, a także kwas linolowy i lecytynę. Co jeszcze znajdziemy w tofu? Mnóstwo składników mineralnych, z których znaczącą rolę odgrywa wapń.
Jest kilka rodzajów tofu: w wersji naturalnej, smażonej, wędzonej, marynowanej w ziołach, z kurkumą. Jego popularność w ciągu ostatnich paru lat znacząco wzrosła. Kiedyś trzeba było szukać tofu w sklepach azjatyckich, dziś leży na półkach w popularnych sieciówkach i osiedlowych sklepikach.
Kto nie powinien jeść tofu?
Tofu powinny unikać przede wszystkim osoby, które są uczulone na soję. Warto też wiedzieć, że tofu spożywane w dużych ilościach (podobnie jak inne sojowe produkty) mogą mieć niekorzystny wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
Rodzaje tofu - które do jakiego dania
- Ekstratwarde tofu
Ma najmniej wody; nadaje się do tarcia jak dojrzewający ser, dobrze się kruszy, można je piec lub smażyć albo układać jak mozzarellę na zapiekankach.
- Tofu twarde
Przypomina wyglądem biały ser. Można je smażyć na oleju w panierce lub bez. Podobne w smaku do kurczaka, ale też uda mieloną wołowinę, jeśli postanowisz zrobić wegańskie spaghetti bolognese.
- Tofu jedwabiste
Ma najwięcej wody, najczęściej dodaje się je do zup lub blendowanych deserów. Zastępuje mleko, śmietanę, ser, twarożek. Możesz je położyć na pizzę, zrobić omlet, wykorzystać do dipów.
Jak smakuje tofu? To mistrz udawania
Smakuje jak… No właśnie. Smakuje właściwie niczym. Ale ma cenną umiejętność – łatwo dopasowuje się do innych, chłonie przyprawy i zmienia się tak, jak mu każemy. Brak wyrazistego smaku to dla jednych wada, dla drugich zaleta, ale właśnie ta cecha sprawia, że z tofu zrobisz i zupę, i drugie danie, i przekąskę, i deser – a wszystko i na słodko, i na słono. Dzięki temu „serek” jest tak popularny w kuchni wegetarian i wegan, którzy wymyślają nawet „zielone” odpowiedniki nazw dań. Na przykład tofucznica, czyli jajecznica, albo tofurnik, czyli sernik. Jest nawet czekoladowo-orzechowa tofutella.
Warto, by po ten azjatycki przysmak sięgali także mięsożercy i zastępowali nim od czasu do czasu kotlet. Jest bowiem znakomitym źródłem białka roślinnego i żelaza, wapnia, magnezu, kwasów omega-3, selenu i miedzi. Najesz się nim, a ponieważ ma mało tłuszczu, nie rośnie od niego brzuch. Na lato – ideał.
Przepis na smażone tofu z warzywami
WEŹ: •paczkę ekstratwardego tofu •5 brukselek •awokado •kilka różyczek brokułów •po ½ szklanki gotowanego ryżu basmati i soczewicy •sezam •czarnuszkę •sok z cytryny •łyżkę startego imbiru •łyżkę sosu sojowego •łyżeczkę syropu z agawy lub cukru
•płatki chili
Podsmaż przez 3 minuty pokrojone tofu na oleju na złoty kolor. Dopraw na patelni sosem z imbiru, sosem sojowym, syropem z agawy i połowy cytryny, podsmaż jeszcze 2 minuty. Następnie przełóż tofu do miski, a na tej samej patelni podsmażaj przez kilka minut brukselki i brokuły z czarnuszką, aż warzywa lekko zmiękną i nabiorą złocistego koloru.
Podawaj razem z ryżem, soczewicą, awokado, posypane sezamem i skropione cytryną.
Przepis na tofu marynowane w sosie sojowym
WEŹ: •blok (ok. 400 g) tofu twardego, odciśniętego •125 ml sosu sojowego •60 ml octu jabłkowego •2 suszone grzyby shiitake, pokrojone w plasterki •ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki •20 ml przyprawy mirin •łyżkę oleju roślinnego •cebulę pokrojoną w plasterki
Przygotuj marynatę: wymieszaj w rondelku sos sojowy, ocet, 250 ml wody, czosnek, mirin i shiitake. Gotuj przez 20 minut. Pokrój tofu w kostkę. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej na nią olej. Osusz kostki tofu ręcznikiem papierowym, przełóż na patelnię i podsmaż, aż się zrumienią. Gdy ostygną, przełóż do słoika. Dodaj cebulę, wsyp shiitake i zalej marynatą. Zakręć i odstaw na 3-10 dni.
Przepis na panna cotta z tofu i smażonymi nektarynkami
WEŹ: •80 g tofu jedwabistego •2 łyżki pełnotłustego mleka •250 ml tłustej śmietanki •60 g cukru •nektarynkę pokrojoną na ćwiartki • 1½ łyżeczki żelatyny w proszku •przeciętą i startą laskę wanilii •łyżkę syropu klonowego
Zblenduj tofu z mlekiem na gładko. Przelej śmietankę do rondelka, dodaj cukier, ziarna i laskę wanilii. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną masę do miski, wsyp żelatynę i odstaw na 5 minut, aż zmięknie. Dodaj mieszankę do ciepłej śmietanki i wymieszaj, aż się rozpuści, następnie wyjmij laskę wanilii. Rozłóż krem do kokilek lub niedużych miseczek, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na trzy godziny, aby masa stężała. Przed podaniem podsmaż nektarynki w syropie klonowym, aż zaczną się karmelizować.
TEKST: JOANNA HALENA, zdjęcia: shutterstock
Zobacz także: Pyszne zielska - obiad z jadalnych chwastów