Potrawy z grzybów leśnych - wielka kompilacja! Przepisy na dania wegetariańskie, włoskie, francuskie i kuchni polskiej
Naturalnie dobreWiększość z nas wychodzi z lasów z koszami rydzów, maślaków, podgrzybków… Co robić z takimi skarbami? Oczywiście – jeść. Garściami! Przygotowaliśmy wielką kompilację potraw z grzybów leśnych świeżych.
1 / Potrawy wegetariańskie z grzybów
Wszystkich jaroszy zachęcamy do wypróbowania Orkiszowych kluseczków z sosem grzybowym - do tej potrawy używamy dowolnych, ulubionych grzybów. Na przystawkę lub jako dodatek do dania głównego odpowiednia będzie Jesienna sałatka z orzechami włoskimi i borowikami. Jest idealna dla uczniów, ponieważ zawiera duże ilości magnezu, żelaza i kwasów omega 3.
2 / Włoskie dania z grzybami w roli głównej
Grzyby kojarzą się przede wszystkim z kuchnią Środkowej Europy, jednak Polacy kochają dania włoskie. A gdyby tak połączyć dwie przyjemności w jedną? Wybornym pomysłem na początek będzie Cannelloni ze szpinakiem i podgrzybkami. Miłośnicy makaronów nie pogardzą sezonowym Spaghetti z grzybami i pieczoną dynią. Jeśli w Twoim koszu królują kurki, wypróbuj natomiast Leśne risotto.Wszystkie trzy dania są odpowiednie dla wegetarian.
3 / Dania z grzybów w kuchni francuskiej
Kruche ciasto francuskie doskonale komponuje się z grzybami i rozmarynem, dlatego zachęcamy do wypróbowanego przepisu na Paczuszki z szynką i grzybami. Ze świeżo zebranych skarbów zawsze wychodzi Tarta z grzybami leśnymi i rukolą – tu w wersji wegetariańskiej, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem wieprzowiny. Majstersztykiem kuchni francuskiej jest Ragout z wołowych ogonów.
4 / Tradycyjne polskie potrawy z grzybów
Polska kuchnia grzybem stoi. Królowie kazali serwować na najlepszych ucztach Gulasz myśliwski. Do przysmaków od dawna należą dania z borowikami lub smardzami, jak ta Cielęcina staropolska. Na prawdziwej wieczerzy szlacheckiej nie mogło zabraknąć drobiu, który również dziś święci tryumfy kulinarne, na przykład w postaci Kaczki z grzybami. Polecamy także poza świętami podać na obiad Bigos wytworny, który najlepiej smakuje z prawdziwkami. Na medal zasłuży kucharz, który przyrządzi Sandacza z kurkami lub Gołąbki z kaszą i podgrzybkami.W tym sezonie jest wyjątkowo dużo kurek. Warto przyrządzić z nich lekką Zupę z ziemniaków i kurek. Alternatywą dla popularnej grzybowej będzie natomiast pyszny Krupnik z prawdziwkami. A jeśli nie poczujemy przesytu, śniadanie uczcijmy Tostami z borowikami.
Aby móc się cieszyć grzybami cały rok, spieszmy się je zamknąć w słoikach. Przepis na Grzyby marynowane powinien się znaleźć w niezbędniku każdego grzybiarza. Życzymy udanych wypraw do lasu!
Zobacz też:
- 10 najpopularniejszych grzybów jadalnych – właściwości, jak zbierać, przepisy
- Gdzie szukać grzybów?
- Jak szukać grzybów i jak odróżnić jadalne grzyby od trujących?
- Czy grzyby są zdrowe? Pytamy specjalistkę od właściwości grzybów
- Przepisy z Podlasia na potrawy z grzybów
Tekst: Redakcja
Zdjęcie: Shutterstock