Poznaj rodzaje miodu i wybierz dla siebie najlepszy
Naturalnie dobreJeśli zjesz codziennie przez miesiąc przynajmniej jedną łyżkę miodu, zwiększy się twoja odporność, nabierzesz sił, lepiej będzie pracować serce i poprawi się praca jelit. Ale żeby zafundować sobie porcję zdrowia, a nie rozpuszczony cukier, musisz kupić dobry miód:
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
-
Najlepiej jest miód prosto z pasieki. Szukaj słoików, które na etykiecie mają jej nazwę, adres i telefon pszczelarza.
-
Nie bój się przed zakupem odkręcić opakowanie i powąchać miód. Tak sprawdzisz, czy nie sfermentował i czy jest prawdziwy. Taki od pszczół karmionych cukrem smakuje lekko kwaskowato, ale wcale nie pachnie.
-
Tylko prawdziwy miód układa się w piramidkę, gdy się go leje, i ma prawo się skrystalizować (to wcale nie znaczy, że się zepsuł).
-
Można nawet kupić miód kremowany. Jest utarty, a nie podgrzany, nie traci nic ze swojej zdrowotnej mocy, ale łatwiej go rozsmarować na chlebie.
Rodzaje miodów i ich właściwości
1. Miód spadziowy
-
Spadź to kropelki produkowane przez mszyce, które pojawiają się na liściach i igłach drzew. Pszczoły traktują te owady tak jak człowiek krowy i chętnie zbierają wytworzone przez nie „mleczko”. To dla nich cenny pokarm, szczególnie gdy lato jest suche i na kwiatach znajdują niewiele nektaru.
-
Miody ze spadzi iglastej i liściastej mają ciemną barwę, szybko i mocno się krystalizują. Spadź nie pojawia się co roku, dlatego to jedne z najdroższych miodów w Polsce. Ale warto je kupować, bo są też jednymi z najzdrowszych.
Dla kogo najlepszy będzie miód spadziowy?
-
Miód spadziowy działa antywirusowo (ze spadzi iglastej nawet mocniej niż z liściastej), wyleczy więc szybko kaszel i chrypę.
-
Iglasty pomoże na wrażliwy żołądek, zaparcia oraz biegunki, a także na chore serce. Liściasty wspomaga pracę nerek i wątroby.
Z czym jeść miód spadziowy?
-
Pasuje do sosu winegret z dodatkiem tymianku i lawendy – idealnego do polania sałatki z rukoli, z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich albo koziego serka.
2. Miód lipowy
-
Zostaje płynny przynajmniej kilka tygodni. To z miodu lipowego najczęściej powstawał staropolski miód pitny Lipiec.
Dla kogo najlepszy będzie miód lipowy?
-
Miód lipowy pomaga na gorączkę, zaburzenia krążenia i lekko obniża ciśnienie. To też balsam dla duszy – zwalcza bezsenność, łagodzi stres, wzmacnia organizm.
Z czym jeść miód lipowy?
-
Smakuje na kanapce z białym serem, a w naparze miętowym ze świeżym imbirem stawia na nogi z rana.
3. Miód faceliowy
-
Facelię nazywa się królową roślin miododajnych, bo daje dużo nektaru. Powstaje z niej delikatny jasny miód.
Dla kogo najlepszy będzie miód faceliowy?
-
Zwalczy zmęczenie po pracy w ogrodzie czy treningu, w czasie intensywnej nauki. Odtruwa organizm, wspomaga leczenie astmy.
Z czym jeść miód faceliowy?
-
Miód faceliowy jest lekko kwaskowaty, pasuje do lemoniady.
4. Miód gryczany
-
Choć gryka ma drobniutkie białe kwiatki, to miód z ich nektaru jest niemal czarny, o bardzo wyrazistym korzennym smaku.
Dla kogo najlepszy będzie miód gryczany?
-
Ma sporo rutyny, która razem z witaminą C poprawia odporność i wspomaga układ krwionośny.
-
Sięgaj po niego, jeśli leczysz się na nadciśnienie czy miażdżycę.
-
Miód gryczany pomoże też wrócić do sił po chorobie i wyleczy spierzchnięte usta.
Z czym jeść miód gryczany?
-
Pasuje do wytrawnych dań, np. jako glazura do pieczonych mięs.
-
Z musztardą doprawi zupę krem z pomidorów, a z bazylią, szałwią i migdałami – makaron.
5. Miód akacjowy
-
Ma delikatny smak i słomkowy kolor, długo jest płynny, a nawet kiedy się skrystalizuje, zostaje miękki i dobry do smarowania.
Dla kogo najlepszy będzie miód akacjowy?
-
Pomaga na nadkwasotę, zgagę, stan zapalny żołądka i jelit.
Z czym jeść miód akacjowy?
-
Łatwo się rozpuszcza w wodzie, więc można nim słodzić koktajle i dodawać do jogurtu.
-
Miód akacjowy to ulubiony miód dzieciaków.
6. Miód leśny malinowy
-
Powstaje z nektaru zbieranego w dzikim, czystym środowisku.
-
Kiedy go powąchasz, wyczujesz aromat malin.
-
Krystalizuje się na gładko i robi się niemal biały.
Dla kogo najlepszy będzie miód leśny malinowy?
-
Przywróci apetyt niejadkom.
-
Miód leśny malinowy walczy z przeziębieniem, działając napotnie, zbija gorączkę.
Z czym jeśćmiód leśny malinowy?
-
Do letniej owsianki z owocami, do ziołowej herbatki, np. naparu z zielonej herbaty i lawendy albo z mięty. Ale dodawajgo dopiero wtedy, gdy napój przestygnie.
7. Miód wrzosowy
-
Rzadki, dość drogi miód, najświeższy we wrześniu.
-
Ma lekko galaretowatą konsystencję i gorzkawy smak.
-
Szukaj miodu z polskich wrzosowisk w Borach Dolnośląskich, na Pomorzu i Mazowszu (w okolicach Zabrodzia).
Dla kogo najlepszy będzie miód wrzosowy?
-
Mężczyznom po czterdziestce pomoże zapobiec problemom z prostatą.
-
Wspiera pracę nerek, łagodzi ból gardła.
Z czym jeść miód wrzosowy?
-
Rób z niego nalewki, polej grillowane brzoskwinie, filet z kurczaka albo kozi serek.
-
Pani Karolina z Pasieki Fujarskich w Czaplinku robi z nim lody. Miksuje łyżkę miodu wrzosowego, 2 banany, wanilię i sok z połówki cytryny. I zmraża przez 2 godziny.
8. Miód manuka
-
Miód Manuka powstaje wyłącznie na terenie Nowej Zelandii.
-
Posiada bardzo duże właściwości lecznicze.
-
Powstaje z drzewa Manori, jest gęsty, ma kolor mleczny. Zanim trafi na rynek przechodzi wiele badań.
Dla kogo najlepszy będzie miód Manuka?
-
Miód Manuka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
-
Ma pozytywny wpływ na jelita i żołądek. Wspiera odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na skórę – pomaga w leczeniu trądziku.
-
Przyspiesza także gojenie się ran i odleżyn.
Z czym jeść miód Manuka?
-
Dziennie powinno się spożywać 1-2 łyżeczek miodu. Można także rozpuścić go w ciepłym płynie lub dodawać do ulubionych potraw.
Co jeszcze dają nam pszczoły oprócz miodu?
1. Propolis (kit pszczeli)
-
To pełna witamin i minerałów mieszanka żywic, którą pszczoły uszczelniają gniazdo.
-
Wpływa pozytywnie na choroby skóry. Na choroby skóry i rany pomoże maść: 3 części wazeliny kosmetycznej podgrzewaj w piekarniku (70ºC) z 1 częścią sproszkowanego propolisu. Przetrzyj przez gazę i smaruj.
2. Pyłek pszczeli
-
1-2 łyżeczki pyłku pszczelego rozpuść w wodzie i pij codziennie.
-
Naturalnie przeciwdziała miażdżycy i nadciśnieniu.
-
Wspiera pracę trzustki, wątroby. Pomaga na wrzody żołądka.
-
Pomaga na nerwy i przy odchudzaniu.
3. Wosk pszczeli
-
Świece z wosku pszczelego pięknie pachną, łagodzą stres i oczyszczają powietrze.
Jak przechowywać miód?
-
Najlepiej przechowywać miód w szczelnym słoiku, w suchej ciemnej szafce. Nie trzymaj miodu w lodówce.
-
Powinno się go zjeść w ciągu 3 lat od wlania do słoika.
-
Na odporność pij 2 łyżki miodu rozpuszczone w wodzie z łyżeczką octu. Nie nastawiaj go na noc, bo traci cenne właściwości, a jeśli dodajesz cytrynę, to w ostatniej chwili – radzi pani Karolina z Pasieki Fujarskich.
-
Podgrzewaj miód maksymalnie do 45°C, inaczej zamienia się w cukier. Najlepsza temperatura do picia wody z miodem to 37°C.
-
Wyjadanie miodu prosto ze słoika to zły pomysł. Dotykaj go tylko czystą łyżeczką, żeby się nie psuł.
Do czego używamy miodu?
-
Dodawaj do przetworów łyżeczkę miodu. Nie tylko dla smaku i zdrowia. Będą miały ładniejszy kolor, miód je dodatkowo zakonserwuje.
-
Do dżemów i musów owocowych – dobry będzie miód akacjowy i miód lipowy
-
Do pikli i kiszonek – miód spadziowy
-
Do przecierów, dżemów i kompotów z jabłek – miód gryczany
-
Wymieszaj miód z suszonymi ziołami albo dodaj do nalewki ziołowej.
-
Miód z pędami jodły, świerku lub modrzewia na kaszel, katar, anginę i zapalenie oskrzeli
-
Miód z nagietkiem – na bóle miesiączkowe
-
Miód z jeżówką – na odporność
-
Miód z pokrzywą – odtruwający i przeciwreumatyczny
-
Miód d głogiem – na serce i nadciśnienie
Za pomoc w przygotowaniu artykułu dziękujemy państwu Karolinie i Grzegorzowi Fujarskim z PASIEKI FUJARSKICH.
Tekst: Joanna Zaguła Zdjęcia: shutterstock
Zobacz także: Miejskie pszczoły: zobacz jakie korzyści przynoszą miejskie pasieki