Marchewkowa uczta! Zobacz przepisy na pieczoną marchewkę, zupę, leguminę i placki marchewkowo-cukiniowe
Naturalnie dobreMarchewka jest mdła, słodkawa, nijaka – tak twierdzą ci, którzy jej nie poznali! Doprawiona imbirem, kardamonem, ostrą papryką albo... masłem orzechowym smakuje wspaniale. Może trafić na stół do gwiazdkowej restauracji! Wypróbuj nasze przepisy na marchewkę w wersji deserowej i wytrwanej.
Sok z marchewki z imbirem, kurkumą i cytryną
•Czas przygotowania: 15 min
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •kilogram marchewki •sok z małej cytryny •kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha włoskiego) •kawałek świeżej kurkumy (połowa wielkości imbiru)
Marchewkę, korzenie imbiru i kurkumy umyj i obierz. Wyciśnij z nich sok (najlepiej w wolnoobrotowej sokowirówce). Wymieszaj dokładnie z sokiem z cytrynyi pij natychmiast.
Sok marchewkowo-imbirowo-kurkumowy to jeden z najlepszych napojów oczyszczających. Idealnie wpływa na włosy i skórę, nadając jej słonecznego blasku nawet późną jesienią. Dla najlepszego efektu pij codziennie na czczo co najmniej jedną szklankę.
Marchewka pieczona z masłem orzechowym
•Czas przygotowania: 30 min
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •kilogram małych marchewek •łyżkę masła orzechowego •2-3 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek •po łyżeczce nasion kolendry i kuminu •po ½ łyżeczki imbiru i papryki •łyżkę syropu klonowego •po parę gałązek rozmarynu i oregano •sól, pieprz (do smaku)
Marchewki obierz i przekrój na ćwiartki wzdłuż. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, wrzuć do niej marchewki, wymieszaj dokładnie, tak aby sos dobrze je obtoczył, ułóż na wyłożoną papierem blachę i piecz w 200ºC przez około 30 minut.
Pieczona marchewka ma swój urok. Jest jednocześnie słodka i ostra, soczysta i chrupka na zewnątrz. Można się zakochać.
Placki marchewkowo-cukiniowe z sosem nasturcjowym
•Czas przygotowania: godzina
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •małą cukinię •2-3 marchewki •jajko •¼ szkl. płatków owsianych •50 g żółtego sera •sól, pieprz, płatki chili •olej rzepakowy lub klarowane masło do smażenia
Marchewki obierz. Warzywa zetrzyj na tarce. Posól wszystko i pozostaw na 15 minut na sicie, aby cukinia puściła sok. Biorąc do dłoni po części utarte warzywa, wyciśnij z nich tyle płynu, ile potrafisz (powinieneś mieć jak najsuchsze wiórki w dłoniach). Wrzuć odciśnięte warzywa do miski, dodaj płatki owsiane, starty żółty ser i jajko, sól, pieprz i chili, jeśli lubisz. Wymieszaj dokładnie i smaż na patelni jak placki ziemniaczane. Podawaj z sosem nasturcjowym.
WEŹ na sos: •natkę z połowy pęczka marchewki (same liście bez twardych łodyg) •50 ml oliwy z oliwek •20 g orzeszków pinii lub migdałów •2 łyżki tartego parmezanu •1-2 ząbki czosnku •2 łyżki oleju rzepakowego •łyżkę słodkiej śmietany •2 łyżki kwaśnej śmietany •4 łyżki jogurtu naturalnego •łyżkę pokrojonego szczypiorku •garść liści i/lub kwiatów nasturcji •2 łyżki soku z cytryny •sól, pieprz
Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupa marchewkowa z pesto z natki
•Czas przygotowania: godzina
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •kilogram marchwi •główkę czosnku •małą cebulę•4 łyżki oliwy z oliwek •½ łyżeczki suszonego sproszkowanego imbiru •łyżkę startego świeżego imbiru •sok z cytryny•3 do 5 szklanek bulionu warzywnego •sól •świeżo mielony pieprz
WEŹ na pesto: •natkę z połowy pęczka marchewki (same liście, bez twardych łodyg) •50 ml oliwy z oliwek •20 g orzeszków pinii lub migdałów •2 łyżki tartego parmezanu •1-2 ząbki czosnku •sól, pieprz
Marchewkę obierz, pokrój w kawałki, polej połową oliwy z oliwek, posyp suszonym imbirem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika wraz z przekrojoną główką czosnku i piecz w temp. 190ºC do miękkości (nóż ma wchodzić w marchewki jak w masło). W międzyczasie w dużym garnku rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj posiekaną cebulę oraz obrany i starty na tarce imbir, smaż do zeszklenia cebuli, dodaj marchewki, wyciśnięty pieczony czosnek i 2 szklanki bulionu, dosól i dopieprz.
Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, zblenduj, dodając tyle bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dopraw dużą ilością soku z cytryny i podawaj z kleksem śmietany i/lub z pesto z liści marchewki.
Pesto zrobisz bardzo szybko – wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
Miodowa legumina z rodzynkami
•Czas przygotowania: 50 min
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ: •kilogram marchewki •200 g masła •½ litra mleka •250 g cukru •3 łyżki miodu •łyżeczkę mielonego kardamonu (opcjonalnie) •¹/3 szkl. rodzynek •½ szkl. orzechów nerkowca •olej do smażenia
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (im dłuższe nitki marchewki, tym lepiej, więc warto trzeć pod kątem). W dużym rondlu o grubym dnie rozpuść masło i kardamon, dodaj marchewkę i, cały czas mieszając, praż, aż marchew stanie się szklista (nie przypal). Dodaj mleko, cukier, miód i rodzynki. Gotuj przez kolejne 30 minut do otrzymania dość jednolitej, zwartej masy. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, po czym przełóż do blaszki wyłożonej papierem i wyrównaj. Orzechy nerkowca usmaż w malutkim rondelku (można użyć też metalowej chochelki i przez chwilę potrzymać ją nad gazem) w głębokim oleju, do złotego koloru.
Ostudzoną leguminę pokrój na kwadraty, każdy z nich ozdób orzechami nerkowca. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Przepisy i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcika, autorka bloga greenmorning.pl
Zobacz także: Mirabelki, czyli złoto na talerzu