Tybetańskie „owoce długowieczności” z własnego ogrodu.
Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji, wyglądem przypominające czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia – to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.
Niewiele osób wie, że tę cenną, pochodzącą z Azji roślinę z powodzeniem uprawiać można
w ogrodzie lub na działce. Goji, czyli jagoda licyjska (Lycium barbarum) jest mało wymagającym krzewem, odpornym na mrozy i susze. Dobrze sprawdza się w roli luźnego, naturalnego żywopłotu lub jako roślina na trudne stanowiska, np. skarpy. Rośnie szybko, osiągając od 1 do 3 m wysokości. Jego łukowato zwisające gałązki pokryte są kolcami. W październiku dojrzewają na nich delikatne owoce – różowe, czerwone lub purpurowe. Tradycyjna medycyna tybetańska i chińska zna i stosuje je od ponad 2. tysięcy lat.
Według dietetyków goji to jeden z najwartościowszych owoców. Dodają energii witalnej oraz zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego. Zawierają niezwykle aktywne aminokwasy, minerały, witaminy (C, B1, B2, B6 oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E). Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. Wysoka zawartość karotenoidów pomaga wzmocnić wzrok, a ponadto pomaga w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi.
Zdaniem prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej katedrą Żywności Funkcjonalnej
i Towaroznawstwa na SGGW „Jagody goji tradycyjnie stosowane są jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu: wzmacniający i regulujący pracę układu trawiennego, poprawiający ostrość widzenia, wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiający potencję, korzystne oddziałujący na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniający procesy starzenia.”
Goji wchodzi w skład grupy MOCOWOC, kolekcji roślin owocowych o działaniu leczniczym oferowanych przez szkółkę Grąbczewscy. Krzewy sprzedawane są w dużych donicach o pojemności 5 l., dzięki czemu szybciej mogą się przyjąć i zacząć owocować. Można je kupić w opakowaniach po 4 lub 8 roślin, składając zamówienie online pod adresem www.mocowoc.pl od 25 kwietnia br., gdy serwis rozpocznie działalność. Rośliny można nabyć również w szkółce w Runowie.
MOC OWOC TM
To kolekcja ośmiu dekoracyjnych krzewów owocowych o szczególnie cennych właściwościach smakowych, zdrowotnych i kulinarnych, oferowana od maja 2011 r. przez szkółkę Grąbczewscy. www.mocowoc.pl
SZKÓŁKA GRĄBCZEWSCY
Historia szkółek rodziny Grąbczewskich sięga roku 1936, w którym Leopold Grąbczewski rozpoczął produkcję krzewów róż. Obecnie szkółki znajdują się w Runowie koło Warszawy i oferują pełen asortyment roślin dostępny przez cały rok: byliny, krzewy iglaste i liściaste, drzewa alejowe. Szersze informacje o szkółkach dostępne są na stronie www.grabczewscy.pl