

Smażony, gotowany, a może w sałatce? 5 idealnych na lato przepisów z kalafiorem
Naturalnie dobreChoć w sklepach widać go cały rok, to teraz jest na niego najlepszy czas. Z fioletowych, zielonych i białych różyczek kalafiora wyczarujesz nie tylko zupę czy sałatkę, ale też ciasta, przekąski i pasty do chleba.
Przygotowanie i gotowanie kalafiora to naprawdę prosta sprawa. Usuń zewnętrzne liście i twardą łodygę. Jeśli chcesz, możesz je dodać do dowolnej zupy, dania na parze lub potrawki, upiec albo podpiec. Następnie ostrym nożem przekrój kalafior wzdłuż i podziel na różyczki. Ich wielkość zależy od przepisu.
Umyj je i odetnij miękkie lub przebarwione części. Gotowanie na parze średniej wielkości różyczek trwa 5-7 minut, a ich pieczenie w piekarniku – około 35 minut. Przygotowane w ten sposób kurczą się i tracą wodę, ale też nabierają złotego koloru i słodkiego, orzechowego smaku.
Przypiekanie lub grillowanie kalafiora podkreśla jego ziemisty posmak. Niektóre przepisy wymagają pokrojenia kalafiora wszerz, na grube plastry („steki’) – zrób to, prowadząc nóż przez łodygę – jest ona potrzebna, by większe części się nie rozpadły. Steki można grillować, opiekać albo piec w piekarniku.

Orzeźwiająca sałatka z granatem
WEŹ: •małe różyczki z ¼ kalafiora •½ szklanki ugotowanej kaszy bulgur •2 zielone ogórki pokrojone w kostkę •3 dymki pokrojone w cienkie plasterki •dużą garść drobno posiekanych liści pietruszki •2-3 łyżki soku z cytryny •4 łyżki oliwy •nasiona granatu •sól morską •pieprz
Opłucz kaszę w misce z zimną wodą, dokładnie odsącz. Posiekaj kalafior, zmieszaj z kaszą, dodaj ogórek, dymkę, zioła, sok z cytryny, oliwę i nasiona granatu, zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Wymieszaj, przypraw do smaku i posyp z wierzchu granatem.
Zobacz także: Labneh - prosty i pyszny ser z jogurtu. Jak przygotować go w domu i z czym go podać?

Kremowy hummus z pieczonym kalafiorem
WEŹ: •małą główkę kalafiora podzielonego na różyczki •4 łyżki oliwy •2 ząbki czosnku •puszkę cieciorki •łyżeczkę mielonego kuminu •4 łyżki pasty tahini •2 łyżki soku z cytryny •2 łyżki pieczonych orzeszków piniowych •sumak do posypania DODATKOWO: •chleb pita •oliwki
Różyczki skrop oliwą i piecz na złoto. Połowę wrzuć do malaksera, dodaj oliwę z blachy, czosnek i zmiel na gładko z cieciorką, kuminem, tahini, sokiem z cytryny, resztą oliwy i 3 łyżeczkami wody. Utrzyj na gładko. Dopraw, posyp resztą kalafiora, orzeszkami i sumakiem. Podawaj z pitą i oliwkami.

Sałatka z jajkiem i kokosem
WEŹ: •½ średniej główki kalafiora, obranego i pokrojonego w drobne różyczki •270 g wspięgi wężowatej lub szparagów, obranych i pokrojonych w 2,5-centymetrowe kawałki •opakowanie kiełków fasoli •4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki •bardzo drobno posiekaną małą czerwoną cebulę •1-2 małe czerwone papryczki chili, pokrojone w cienkie plasterki •garść gałązek świeżej kolendry •garść niesolonych prażonych orzechów ziemnych •2 łyżki smażonych szalotek •sól morską •świeżo zmielony czarny pieprz
NA SOS: •4 korzenie kolendry lub pietruszki, wyszorowane i posiekane •łyżkę cukru kokosowego •posiekany ząbek czosnku •185 ml śmietanki kokosowej •½ łyżki sosu rybnego •3 łyżki słodkiego sosu chili •4 łyżki świeżego soku z limonki •drobno startą skórkę z 1½ limonki •2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotuj sos. Umieść korzenie kolendry i cukier kokosowy w malakserze i drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zetrzyj na gładką masę. Kalafiora gotuj na parze przez 3 minuty lub do niemal całkowitej miękkości. Wspięgę gotuj przez 2 minuty. Opłucz ją i połącz z kalafiorem. Kiełki fasoli gotuj przez około 2 minuty lub do zwiotczenia. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie odsącz. Przełóż do miski z warzywami, dodaj cebulę, chili i kolendrę. Polej sosem i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, udekoruj jajkiem, orzechami ziemnymi i smażonymi szalotkami.

Smażony kalafior z guacamole
WEŹ: •główkę obranego kalafiora •2 mocno ubite jajka •szklankę mąki uniwersalnej •1½ łyżeczki proszku chili •1½ łyżeczki nasion kminu •2 łyżeczki suszonego oregano •1½ łyżeczki soli •łyżeczkę świeżo mielonego czarnego pieprzu •olej roślinny do głębokiego smażenia NA GUACAMOLE: •2 dojrzałe awokado •2 ząbki czosnku •2 łyżeczki soku z limonki NA SAŁATKĘ: •½ małej główki czerwonej kapusty, obranej, drobno poszatkowanej •bardzo drobno poszatkowaną marchewkę •garść posiekanej świeżej kolendry •½ szklanki majonezu
Składniki guacamole dopraw solą oraz pieprzem i utrzyj w malakserze na gładką masę,w razie potrzeby dodając soku z limonki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki w misce. Pokrój kalafior na centymetrowe cząstki. W jednej misce rozmieszaj jajka z łyżką wody, w drugiej wymieszaj mąkę, przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej olej w wysokim rondlu. Obtaczaj cząstki kalafiora w jajkach i mące. Strząsaj nadmiar i smaż je w głębokim tłuszczu, aż się przyrumienią. Wstawiaj każdą partię na czas przyrządzania kolejnej do ciepłego piekarnika na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawaj z plackami tacos wypełnionymi sałatką i guacamole.

Chrupiące grzanki z wędzonym łososiem
WEŹ: •wczorajszą bagietkę •oliwę •kawałek wędzonego łososia •gęstą, tłustą śmietanę •główkę kalafiora pokrojonego na centymetrowe kawałki •5 łyżek oliwy •2 łyżki majonezu •sól •pieprz •koperek do dekoracji
Kalafior skrop oliwą i piecz 40 minut w 180ºC. Ostudź i zmiksuj na gładką masę z majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę pokrój na centymetrowe kromki, posmaruj oliwą i piecz 15 minut na złoto. Smaruj warstwą kremu z kalafiora, układaj na nich kawałki łososia, śmietanę i posiekany koperek.
OPRACOWANIE: MARTA KWIATKOWSKA ZDJĘCIA: materiały prasowe, shutterstock
Przepisy pochodzą z książki KALAFIOR TO KRÓL - 70 świetnych przepisów, wyd. BUCHMANN, 39,99 zł
Zobacz także: Jak ugotować rosół? Porady i sprawdzone przepisy na rosół na przeziębienie, krupnik i ramen