Muszle ze szpinakiem
Muszle ze szpinakiem to świetny przepis na codzinny obiad, ale idealnie sprawdzi się też jako dodatek do dań przy bardziej wykwintnej okazji.
Składniki:
•opakowanie makaronu w kształcie muszli
•łyżka masła
•ząbek czosnku
•3 garści szpinaku
•opakowanie ricotty
•1 szklanki śmietany kremówki
•pół łyżeczki skórki cytrynowej
•szczyptę gałki muszkatołowej
•sól i pieprz
NA SOS:
•3 szklanki passaty pomidorowej
•2-3 łyżki białego wytrawnego wina
•cebula
•sól i pieprz
•oliwa
Sposób przygotowania:
Czosnek posiekaj i razem ze szpinakiem podsmaż chwilę na maśle, aż liście zmiękną. Przestudź i odciśnij. Dodaj ricottę, śmietanę i skórkę cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Starannie wymieszaj. Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie i zalej passatą zmieszaną z winem. Podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku i wlej do naczynia żaroodpornego.
Makaron podgotuj 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Nadziej muszle ricottą ze szpinakiem i ułoż na sosie pomidorowym. Przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut w 180oC, aż makaron będzie miękki. Potem zapiekaj jeszcze 5-10 minut bez folii.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Fot. Stockfood/free