Kremowy sernik z truskawkami

Śmietankowy sernik przełamany kwaskowatymi truskawkami przywodzący wspomnienia z dzieciństwa to kwintesencja polskiej wiosny. Pamiętacie ten smak?

Składniki:

•kilogram sera na sernik

•1/2 szklanki cukru pudru

•3 łyżeczki żelatyny

•1/2 szklanki mleka

•3/4 szklanki śmietany kremówki

•opakowanie ciastek pełnoziarnistych

½ kostki masła

•2 opakowania galaretki truskawkowej

•1/2 kilograma truskawek

Przygotowanie:

Galaretki rozpuść w 3 ½ szklanki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Masło rozpuść w rondlu, ciastka zmiksuj na drobne okruszki i wymieszaj z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową uklep równo na dnie tortownicy i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Mleko zagotuj i jeszcze gorący zalej żelatynę.  Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno, ser utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę z mlekiem i ponownie zmiksuj. Na koniec do masy wmieszaj śmietanę i przelej na schłodzony spód z ciasteczek. Wstaw do lodówki, aż masa nieco stężeje. Truskawki ułóż na wierzchu, zalej galaretką i wstaw na noc dolodówki.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również