Kremowy sernik z truskawkami
Śmietankowy sernik przełamany kwaskowatymi truskawkami przywodzący wspomnienia z dzieciństwa to kwintesencja polskiej wiosny. Pamiętacie ten smak?
Składniki:
•kilogram sera na sernik
•1/2 szklanki cukru pudru
•3 łyżeczki żelatyny
•1/2 szklanki mleka
•3/4 szklanki śmietany kremówki
•opakowanie ciastek pełnoziarnistych
½ kostki masła
•2 opakowania galaretki truskawkowej
•1/2 kilograma truskawek
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w 3 ½ szklanki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Masło rozpuść w rondlu, ciastka zmiksuj na drobne okruszki i wymieszaj z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową uklep równo na dnie tortownicy i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Mleko zagotuj i jeszcze gorący zalej żelatynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno, ser utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę z mlekiem i ponownie zmiksuj. Na koniec do masy wmieszaj śmietanę i przelej na schłodzony spód z ciasteczek. Wstaw do lodówki, aż masa nieco stężeje. Truskawki ułóż na wierzchu, zalej galaretką i wstaw na noc dolodówki.
Przepis: Matylda Rosłaniec