Krakersy z kminkiem

Kto z Was nie uwielbia podgryzać tych małych przekąsek oglądając film lub popijając zimne piwko z przyjaciółmi? Domowe krakersy są bajecznie proste, a o niebo zdrowsze od tych ze sklepu.

Składniki:

·         3 szklanki mąki

·         2 łyżeczki cukru

·         2 łyżeczki soli

·         4 łyżki oliwy

·         łyżka kminku (maku, słonecznika, ziół)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę, cukier i sól, wlej olej i szklankę wody, wymieszaj do uzyskania gładkiej, klejącej masy. W razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody. Podziel na dwie części, rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienkie placki, posyp kminkiem, wytnij ulubione kształty i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Piecz 12-15 minut w 220ºC.

Zobacz również