Krakersy z kminkiem
Kto z Was nie uwielbia podgryzać tych małych przekąsek oglądając film lub popijając zimne piwko z przyjaciółmi? Domowe krakersy są bajecznie proste, a o niebo zdrowsze od tych ze sklepu.
Składniki:
· 3 szklanki mąki
· 2 łyżeczki cukru
· 2 łyżeczki soli
· 4 łyżki oliwy
· łyżka kminku (maku, słonecznika, ziół)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, cukier i sól, wlej olej i szklankę wody, wymieszaj do uzyskania gładkiej, klejącej masy. W razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody. Podziel na dwie części, rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienkie placki, posyp kminkiem, wytnij ulubione kształty i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Piecz 12-15 minut w 220ºC.