Jajka w pomidorach
Idealne na weekendowe śniadanie lub jako dodatek do lunchu - jajka w pomidorach zachwycą każde podniebienie!
Składniki:
•pół kilograma pomidorów gałązkowych lub dużych koktajlowych
•4 jajka
•pół pęczka natki
•pół czerwonej cebuli
•pół papryczki chili
•pół łyżeczki kminu rzymskiego
•oliwa
•sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulę, pietruszkę i chili posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skory i pokroj w ćwiartki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij cebulę, dodaj pomidory i chili. Podsmażaj 8-10 minut, mieszając. Dopraw solą i kminem. Przełoż do żaroodpornego naczynia, wbij jajka, oprosz solą. Piecz kilka minut w 200oC. Posyp pieprzem i natką.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Fot: STOCKFOOD/FREE