Idealne na weekendowe śniadanie lub jako dodatek do lunchu - jajka w pomidorach zachwycą każde podniebienie!

Składniki:

•pół kilograma pomidorów gałązkowych lub dużych koktajlowych

•4 jajka

•pół pęczka natki

•pół czerwonej cebuli

•pół papryczki chili

•pół łyżeczki kminu rzymskiego

•oliwa

•sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Cebulę, pietruszkę i chili posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skory i pokroj w ćwiartki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij cebulę, dodaj pomidory i chili. Podsmażaj 8-10 minut, mieszając. Dopraw solą i kminem. Przełoż do żaroodpornego naczynia, wbij jajka, oprosz solą. Piecz kilka minut w 200oC. Posyp pieprzem i natką. 

Przepis: Matylda Rosłaniec

Fot: STOCKFOOD/FREE

Zobacz również