Gofry orkiszowe

Bardzo smaczne i zdrowe gofry orkiszowe.

Składniki:

•3 jajka

•1½ szklanki mleka

•1¾ szklanki mąki orkiszowej

•7 łyżek oleju

•łyżkę cukru

•pół łyżeczki soli

•2 łyżeczki proszku do pieczenia 

na pesto:

•2 szklanki liści nasturcji

•pół szklanki kwiatów nasturcji

•¾ szklanki oliwy

•¼ szklanki tartego parmezanu

•¼ szklanki orzechów włoskich

•2 ząbki czosnku 

dodatkowo:

•pęczek rzodkiewek

•ogórek

•pęczek koperku

•olej lniany

•sól

•biały pieprz

•listki bazylii

Sposób przygotowania:

Mleko, olej i żółtka utrzyj na gładko z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami. Usmaż gofry. Plasterki rzodkiewki i słupki ogórka skrop olejem lnianym, dodaj sól, pieprz i koperek. Czosnek zmiksuj z liśćmi i kwiatami nasturcji, oliwą, orzechami i parmezanem. Posyp bazylią i podawaj do gofrów z rzodkiewkami.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również