Gofry orkiszowe
Bardzo smaczne i zdrowe gofry orkiszowe.
Składniki:
•3 jajka
•1½ szklanki mleka
•1¾ szklanki mąki orkiszowej
•7 łyżek oleju
•łyżkę cukru
•pół łyżeczki soli
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
na pesto:
•2 szklanki liści nasturcji
•pół szklanki kwiatów nasturcji
•¾ szklanki oliwy
•¼ szklanki tartego parmezanu
•¼ szklanki orzechów włoskich
•2 ząbki czosnku
dodatkowo:
•pęczek rzodkiewek
•ogórek
•pęczek koperku
•olej lniany
•sól
•biały pieprz
•listki bazylii
Sposób przygotowania:
Mleko, olej i żółtka utrzyj na gładko z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami. Usmaż gofry. Plasterki rzodkiewki i słupki ogórka skrop olejem lnianym, dodaj sól, pieprz i koperek. Czosnek zmiksuj z liśćmi i kwiatami nasturcji, oliwą, orzechami i parmezanem. Posyp bazylią i podawaj do gofrów z rzodkiewkami.
Przepis: Matylda Rosłaniec