Gnocchi buraczano-serowe

Gnocchi buraczano-serowe

Składniki:

•250 gramów tłustego twarogu
•pół szklanki pieczonych buraków startych na papkę
•6 łyżek startego parmezanu 
•50 gramów koziego twarogu
•¾ szklanki mąki pszennej 
•łyżkę mąki ziemniaczanej
•łyżeczkę soli
•pół łyżeczki pieprzu 
do podania:
•masło
•parmezan
•listki świeżej szałwii

Sposób przyrządzania:

Sery przepuść przez praskę, wymieszaj z buraczanym purée, dodaj mąkę ziemniaczaną, ¼ szklanki pszennej, sól i pieprz. Zagnieć miękkie ciasto i włóż do lodówki na 2 godziny. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. 
Odkrawaj łyżką kawałki buraczano-serowego ciasta, obtaczaj w mące, na koniec odciśnij wzorki widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia. Podsmaż listki szałwii na maśle i polej nim gnocchi przed podaniem. Na koniec posyp je parmezanem. 
Autorka przepisu: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
GreenMoring.pl

Zobacz również