Czekoladowo-buraczane babeczki
To ten moment – w spiżarniach jeszcze leżakują zeszłoroczne buraki, a na straganach już pojawiają się pierwsze pęczki botwinki. Korzystajmy z tego!
Składniki:
Na ciasto:
•1½ szklanki mąki
•pół szklanki kakao
•szklanka cukru
•opakowanie cukru waniliowego
•łyżeczka sody
•pół łyżeczki proszku do pieczenia
•5-6 niedużych buraków
•pół szklanki ciepłej wody
•4 łyżki oleju
•2 łyżki soku z cytryny
•tabliczka gorzkiej czekolady
Na krem:
•szklanka śmietany kremówki
•3 łyżki cukru pudru
•2 łyżki soku z cytryny
•parę kropli soku z buraków (dla koloru)
Sposób przyrządzania:
Buraki ugotuj w łupinkach do miękkości, ostudź, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zblenduj na purée albo zetrzyj na drobnej tarce. Odmierz półtorej szklanki tej masy. Połącz wszystkie mokre składniki, a w osobnej misce wszystkie suche. Następnie wymieszaj je razem drewnianą łyżką. Przełóż do natłuszczonych foremek i piecz 15 minut w 180°C. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią babeczki. Teraz krem. Ubij zimną śmietanę na sztywno, dodając pod koniec resztę składników. Nałóż do szprycy i udekoruj babeczki.
Autor przepisu i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka