Bawarskie precle
Wypróbuj koniecznie przepis na domowej roboty bawarskie precle!
Składniki:
- 600 g mąki
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka soli
- białko z 1 jaja
- 3 łyżki sody
- ok. 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki stołowej drożdży instant
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże instant, cukier i sól. Następnie wlej ok 1,5 szklanki wody i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie ładnie odchodzić od ręki uformuj kulę i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie podziel ciasto na 12 porcji. Z każdej uformuj wałeczek o długości ok 50 cm, a następnie zwiń w kształt precla. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej 3 łyżki sody. Precle zanurzaj w wodzie na około pół minuty. Następnie do nagrzanego na 250 stopni piekarnika (bez termoobiegu) wstaw precelki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut. Przed pieczeniem możesz jeszcze posmarować precle ubitym białkiem i obsypać gruboziarnistą solą, makiem lub sezamem.