Babeczki fiołkowo-malinowe
Babeczki fiołkowo-malinowe to przepis idealny na wiosenny podwieczorek.
Składniki:
•1½ szklanka mąki
•łyżeczka proszku do pieczenia
•3 szklanki cukru
•pół kostki miękkiego masła
•pół szklanki śmietany
•jajko
•2 żółtka
•3 szklanki płatków fiołków
•2 łyżki cukru żelującego
•2 łyżki soku z cytryny na krem:
•250 gramów serka mascarpone
•pół szklanki kremówki
•3 łyżki cukru pudru
•¼ szklanki syropu malinowego
Sposób przygotowania:
Fiołki opłucz i zalej wodą w rondelku. Dodaj dwie szklanki cukru zwykłego, dwie łyżki żelującego i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż stężeje. Część galaretki zostaw do ostygnięcia, a resztę włóż do słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem. Przyda się do bezowych deserów. Połącz mąkę, proszek i resztę cukru. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i masło. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Przełóż ją do foremek, a następnie włóż do każdej kilka małych porcji galaretki fiołkowej. Piecz 20-25 minut w 180ºC. Składniki kremu ubij mikserem i udekoruj nim ostudzone babeczki. Na wierzchu ułóż fiołki albo bratki.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: stockfood/free