co zrobić z aronii
Naturalnie dobre

Przetwory z aronii – przecier, sok, nalewka i konfitura

Aronia bywa nazywana polskim czarnym złotem – jest pyszna i bardzo zdrowa.

Czytaj dalej
jak zbierać grzyby
Naturalnie dobre

Jak suszyć i marynować grzyby? Podpowiada Łukasz Skop i dzieli się przepisami na marynowane i kiszone grzyby

Grzyby są niskokaloryczne, pachnące i do tego bardzo smaczne. Wiedząc jak się z nimi obchodzić można wydobyć z nich wielowymiarowy aromat. Jak zbierać, mrozić, suszyć i marynować grzyby, aby jak najlepiej wykorzystać ich smak i właściwości?

Czytaj dalej
reklama
przepisy na domowe przetwory
Naturalnie dobre

Ketchup z cukinii, konfitura z czerwonej cebuli i dżem z pigwy – 5 przepisów z książki „Przetwory z pomysłem”

Z owoców i warzyw możesz zrobić nieskończenie wiele przetworów oraz dodatków do potraw: pyszne dżemy, konfitury, marmolady, zdrowe kiszonki, naturalne przeciery i syropy

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej

Przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje

Właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, naszą pierwszą nowalijkę. Poszukaj jego liści, podobnych do konwalii i kwiatów jak białe gwiazdki na leśnych polanach, a najlepiej posadź w ogrodzie, bo jest objęty częściową ochroną. Pachnie i smakuje czosnkowo, a do tego ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych, dlatego warto dodawać go do potraw. Podpowiadamy, jak w pyszny sposób wykorzystać młode liście czosnku niedźwiedziego w kuchni na śniadanie i w daniach obiadowych! 

Szparagi zapiekane na tarcie
Dania Główne

Szparagi zapiekane na tarcie

To wspaniałe wiosenne danie udaje się za każdym razem

Czytaj dalej
Sezon na kolorowe szparagi
Lubię gotować

Trwa sezon na kolorowe szparagi! Zobacz najlepsze przepisy Kingi z Greenmorning.pl

Zielone i fioletowe mają lekko orzechowy smak, białe są słodsze. Czekamy na nie niecierpliwie przez cały rok, bo to nasze najzdrowsze nowalijki. W tym roku sezon na nie zaczął się wyjątkowo wcześnie, już w kwietniu, więc ciesz się nimi. Oby potrwał jak najdłużej. Zobacz, jakie dania przygotujesz ze szparagów.

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej
Chrzan przepisy na dania z chrzanem
Przepisy Country

Przepisy nie tylko na Wielkanoc – dania z chrzanem, pyszne i zdrowe!

Chrzan! Słowianie go kochali. Był dla nich rośliną do wszystkiego: w liście zawijali mięso, żeby się nie psuło, korzeń traktowali jak lek na niestrawność, nieświeży oddech, gorączkę, ból gardła, migreny i… potliwość stóp. Był symbolem siły oraz zdrowia. Gdy nastało chrześcijaństwo, wylądował w święconce jako „przypominajka” Męki Pańskiej. Jest nie tylko zdrowy, ale dodaje smaku potrawom. Zobacz 7 przepisów na dania z chrzanem.

Czytaj dalej
świąteczne serniki – przepisy na ciasta wielkanocne
Przepisy Country

Świąteczne serniki – 5 przepisów na ciasta wielkanocne dla każdego, także wegan. Który wybierasz?

To nie będzie łatwy wybór. Śmietankowy z wanilią i migdałami oraz polewą mango czy czekoladowy z solonym karmelem? Orzechowy z 3 serów, polany białą i mleczna czekoladą, a może owocowy z jogurtu albo ten w wersji wegańskiej? Stop. Bierzemy wszystkie! 

Czytaj dalej

Numery archiwalne

Numery archiwalne

Przegapiłeś numer?

Wydania archiwalne – zwykłe oraz wydania specjalne
– możesz zamówić w każdej chwili
z naszego archiwum.

Zamów wersję online Pokaż wszystkie numery