Mimozami jesień się zaczyna... potem mienią się ciepłymi barwami wrzosy, marcinki, chryzantemy – tak oznajmia swoje panowanie prawdziwie królewska, pełna złota i purpury pora roku.
• Rozchodnik wielki – kwitnie do pierwszych mrozów. Jego mięsiste liście przebarwiają się na żółto i opadają, lecz kwiaty nadal zdobią ogród. Powoli zasychają, a gdy zimą pokrywa je szron lub puszysty śnieg, nabierają magicznego wyglądu.
• Miechunka rozdęta – niepozorna latem, jesienią wygląda najpiękniej. A to za sprawą kolorowych lampioników, w środku których tkwi owoc – szkarłatna jagoda. Jeśli miechunkę posadzisz we wrześniu, następnego roku będzie kwitła od sierpnia do września.
• Zimowit, krokus jesienny i szafran – cebulki posadź latem, zakwitną jesienią. Liście pojawią się dopiero wiosną, aby zaschnąć w połowie czerwca. Wewnątrz kwiatów szafranu są trzy pręciki i słupek, którego długich pomarańczowych znamion po wysuszeniu możesz użyć jako barwnika albo najdroższej przyprawy świata. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów.
• Pluskwica – kwitnie od sierpnia do września. Ma drobne kremowobiałe kwiaty, które przepięknie pachną. Tworzy grona wyglądające jak płonące świece, dlatego ogrodnicy mówią o niej świecznica. Północnoamerykańscy Indianie uważali, że leczy ukąszenia grzechotnika oraz łagodzi bóle miesiączkowe i porodowe. Współczesne badania potwierdziły jej dobroczynny wpływ na dolegliwości kobiece.
• Rokitnik – wymaga słonecznego miejsca. Najpiękniej prezentuje się jesienią, gdy dojrzeją jego jaskrawopomarańczowe owoce. O ile wcześniej nie zjedzą ich ptaki, pozostają na roślinie aż do wiosny. Są prawdziwą bombą witaminową – wzmacniają wzrok, działają przeciwmiażdżycowo, opóźniają starzenie skóry. W starożytnej Grecji rokitnikiem leczono nie tylko ludzi, karmiono nim także konie, żeby miały błyszczącą sierść.
• Bodziszki – tworzą szerokie kępy wysokości 30-40 cm. Ich liście pod wpływem niskich temperatur mienią się odcieniami czerwieni i pomarańczu. Mają ciekawe kształty i fakturę.
• Wrzosy – rozkwitają przed zimą, potem zasychają i do wiosny rabaty wyglądają jak gobelin, mieniący się odcieniami kolorów: żółtego, pomarańczowego i srebrnego. Jesienią możesz ściąć górne części rozkwitających gałązek, by je wysuszyć i zaparzone popijać zimą. Wrzos ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i uspokajające.
• Chryzantemy, po polsku złocienie – kwitną do połowy listopada, a nawet dłużej, jeśli temperatura nie spadnie poniżej 2-4°C.
Pamiętaj, żeby obrywać stare kwiaty, nowe będą dłużej się trzymać. Gdy chwycą pierwsze mrozy, kwiaty chowaj w domu. Chryzantemy to jedne z najstarszych roślin ozdobnych.
Pierwsi ich piękno dostrzegli 2500 lat temu Chińczycy. Były dla nich symbolem wiedzy i długiego życia.
Tekst i fotografie: Anna Słomczyńska