Labneh - prosty i pyszny ser z jogurtu. Jak przygotować go w domu i z czym go podać?
PrzystawkiLubicie gęsty jogurt, nazywany u nas greckim? To nic innego jak nie do końca odsączony labneh. Bo ten pyszny, nieco kwaśny ser otrzymuje się właśnie przez odcedzenie serwatki z jogurtu.
Co to jest labneh?
Labneh to ser robiony z jogurtu z solą. Zależnie d czasu odciekania może mieć bardzej płynną albo gęstą konsystencję.
Z czym jeść labneh?
Jest powszechnie używany w krajach arabskich i nad Morzem Śródziemnym. W Grecji robi się z niego słynny sos tzatziki, na Bliskim Wschodzie dodaje do przekąsek, m.in. w popularnych zestawach mezze. Najczęściej jada się go na śniadanie z oliwą, pieczywem i świeżymi warzywami. Jest pyszny również na słodko, szczególnie z miodem i owocami.
Jak zrobić domowy labneh?
Weź:
- 500 g jogurtu gęstego albo greckiego
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Sitko ustaw na misce i wyłóż podwójnie złożoną gazą lub tetrą. Wylej jogurt wymieszany z solą, przykryj, przyciśnij i wstaw do lodówki. Po 2-5 godzinach będzie już gęsty jogurt na tzatziki, a po 10-12 – ser o konsystencji serka homogenizowanego, idealny do smarowania chleba. Jeśli potrzymasz go w lodówce dobę albo dwie, wyjdzie twaróg na serniki. Po 4-5 dniach będziesz miała gęsty ser o lekko kwaśnym, ostrzejszym smaku, z którego ulepisz kulki do zamarynowania w oliwie.
Jeśli ser wyjdzie gęstszy, niż się spodziewałeś, wystarczy, że go zmiksujesz z odrobiną serwatki. Trudno dokładnie przeliczyć ilość jogurtu na gotowy labneh, ale można przyjąć, że z litra otrzymamy półtorej szklanki sera.
Zobacz także: PRZEPIS NA ZIOŁOWY LABNEH
Tekst: Kinga Błaszczyk-Wójcicka – www.greenmorning.pl Współpraca: Jadwiga Bernie