Jak zrobić domowe mascarpone?

Kto nie zna smaku tiramisu, słynnego włoskiego deseru z biszkoptami nasączonymi kawą i kremem z mascarpone! Jednak ten ser robiony z tłustej śmietany smakuje nie tylko na słodko. Możesz go dodać do młodych ziemniaków zamiast masła albo do sosu z makaronem zamiast śmietany.

Jak przygotować domowe mascarpone?
Wlej pół litra śmietany kremówki (36%) do garnka z podwójnym dnem. Gotuj na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie bardzo gorąca, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli masz termometr cukierniczy, sprawdź temperaturę – idealna to 85ºC. Nie zdejmując z ognia, cały czas mieszając, dodaj łyżkę soku z cytryny. Po 2-3 minutach śmietana zgęstnieje i zacznie przywierać do łyżki. Dopiero teraz możesz zdjąć garnek z ognia. Ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Masa stężeje i zacznie się rozwarstwiać na ser i serwatkę. Przecedź przez sitko wyłożone tetrą i wstaw do lodówki na następne 12 godzin. Gotowe!

Co zrobić z serwatką?
• Możesz dodać ją do ciasta chlebowego, naleśników, racuchów czy blinów albo ugotować na niej zupę warzywną, rybną lub np. żurek. Schłodzona serwatka świetnie smakuje z miętą, cytryną i odrobiną cukru.
• Użyj jej do kąpieli – wygładzi skórę i wzmocni włosy – albo do moczenia spuchniętych, zmęczonych stóp.
• Podlej nią kwiaty w doniczkach bądź w ogrodzie – będą ci wdzięczne.

POLECAMY: Przepis na tiramisu z rabarbarem

Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka – www.greenmorning.pl
Współpraca: Jadwiga Bernie

Zobacz również