Jak przycinać iglaki i forsycję?
Jałowce, cyprysy i tuje są wprost stworzone do cięcia. Jeśli chcemy nadać im geometryczne kształty czy wymyślne bajkowe formy, zróbmy to teraz, na wiosnę.
Jak przycinać iglaki?
Po zdjęciu zimowej osłony z agrowłókniny wycinamy sekatorem całe gałęzie, które obumarły lub powyginały się pod ciężarem śniegu. Potem iglaki modelujemy, przycinając nożycami zeszłoroczne przyrosty o mniej więcej 1/3 długości. Dzięki tym zabiegom rozpoczną sezon w wyśmienitej formie i szybko puszczą soczyście zielone przyrosty.
Kiedy przycinać forsycję?
Strzyżenie forsycji najlepiej zacząć, kiedy żółte kwiaty już opadają, a na ich miejscu pojawiają się młode, zielone pędy. Na pierwszy ogień idą proste, długie, nierozgałęzione pędy. Potem wycinamy gałązki ocierające się o siebie, złamane, chore, pokładające się na trawniku. Podcinając te, które mocno wystają, nadamy forsycji ładny kształt. Latem wyrosną nowe, zdrowe odrosty i za rok obsypią się kwiatami.