Focaccia z burakami, gorgonzolą i ziołami
Wyrazisty dodatek do obiadu z włoskim akcentem.
Porcja na 4 chlebki
Weź:
•pół opakowania świeżych drożdży
•3 szklanki letniej wody
•4 łyżki oliwy
•łyżkę miodu
•½ łyżki soli
•szklankę kruszonego siemienia lnianego
•około 5 szklanek mąki orkiszowej
•3-4 ugotowane obrane buraki
•100 g sera gorgonzola
•oliwę
•pęczek ziół (na przykład koperek, tymianek, szałwię)
•sól morską do posypania
Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody. Dodaj miód, oliwę, sól, siemię lniane i pozostałą wodę. Powoli dodaj mąkę i mieszaj. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie, następnie zostaw przykryte ściereczką na 40 minut. Na posypanej mąką stolnicy podziel ciasto na cztery części, formując podłużne płaskie chlebki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem skropionym odrobiną oliwy. Przykryj chlebki ściereczką na 30 minut. Pokrojone w cienkie plasterki buraki dociśnij do ciasta. Na wierzchu pokrusz ser i dodaj zioła. Na koniec skrop chlebki oliwą i posyp solą. Piecz w temperaturze 220°C przez mniej więcej 10 minut lub do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Tekst: House of Pictures, Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures
Produkcja sesji: Sanna Fyring Liedren/House of Pictures