Earl Grey z kardamonem, a może czarne listki z imbirem? Nic tak nie rozgrzeje jak dobrze doprawiona herbata. Zaparz i podawaj ją w pięknej czarce, porcelanowej filiżance albo szklaneczce z japońskiego szkła.
Jak parzyć herbatę?
Czarną zalewaj bardzo ciepłą wodą, zaraz po gotowaniu. Pamiętaj, że im mniejsze drobinki liści, tym krótsze parzenie naparu. Herbatę pu-erh zalewaj niemal wrzątkiem (im gorętsza woda, tym lepiej) i parz kilka sekund. Oolong (herbatę turkusową) zalewaj wodą o temperaturze 95-100°C, zieloną herbatę – wodą o temperaturze 70-80°C i parz krótko, przez 1-2 minuty. Białą zalej wodą w temperaturze ok. 80°C i parz jeszcze krócej – niecałą minutę.
Każdą herbatę możesz podawać na wiele sposobów. Poeksperymentuj z ilością suszu i jego rodzajem, długością parzenia i temperaturą. Spróbuj na przykład, jak smakuje zielona zalana prawie wrzątkiem, ale na bardzo krótko. Zrób sobie ulubioną herbatę z różnymi rodzajami butelkowanej wody. Zobaczysz różnicę!
Pamiętaj: to ważne, aby nie przegotować wody, czyli wyłączyć czajnik tuż przed wrzeniem. Jeśli słodzisz miodem, to nie dodawaj go do gorącego naparu. Trzeba poczekać, aż herbata przestygnie, inaczej miód zamieni się w cukier i tracisz wszystko, co w nim najcenniejsze.
Co dodać do herbaty?
A może posmakują wam dodatki? Rozgniecione ziarenko kardamonu, kandyzowana skórka pomarańczy, konfitura z imbiru z gruszką, czarna porzeczka w miodzie... Białą herbatę możesz podać na przykład z lawendą i miętą, pu-erh z pomarańczą i cynamonem, a czarną z imbirem lub konfiturą lub płatkami róży.
Zdjęcia od lewej: miseczka i kubek z serii Joy, August Design Studio; ceramika Mleko Living, decodialogue.pl
Jak podawać herbatę gościom?
Teskt: Beata Woźniak
Zdjęcia: materiały prasowe