Kuchnia z wyspą lub dużym blatem
Urządzamy domNa wspólne gotowanie najlepsza jest wyspa. Dostaw stołki i będzie jak w barze. A może wolisz klasycznie?
Blat tu, a stół osobno, w jadalni?
Kuchnia z wyspą
Docenisz ten pomysł w przestronnej, otwartej kuchni. Zyskujesz więcej miejsca do pracy – dodatkowy blat roboczy i szafki do przechowywania, np. z przegródkami na butelki.
W dużej wyspie uda się pomieścić wiele elementów – zlewozmywak, kuchenkę, zmywarkę, a nawet chłodziarkę. Dołączenie blatu z krzesłami pozwoli zorganizować sprytną minijadalnię. Co ważne, przy wyspie może spokojnie pichcić nawet kilka osób.
Kuchnia z dużym blatem
Liczy się funkcjonalność, dlatego musisz dopasować go do kształtu kuchni. W niewielkiej sprawdzi się zabudowa jednorzędowa i ta w kształcie litery L. W dużej możesz poszaleć i ustawić blaty w dwóch rzędach lub w półkole. Z czego powinien być zrobiony? Możliwości jest wiele. Pamiętaj, że na nim siekasz, tłuczesz, ucierasz, rozlewasz. Zastanów się, czy bardziej zależy ci na trwałości, czy na przystępnej cenie. Najdroższe są te z kamienia i szkła, ale służą całymi latami.
Drewno i płytki ceramiczne dają się łatwo ciąć i dopasować. Z metalu, konglomeratu czy laminowane są praktyczne i trwałe.
Tekst: Monika Kaszuba
Zdjęcia Rafał lipski, Aneta Tryczyńska, Radosław Wojnar, Living4media/free, Devol Kitchen, materiały prasowe