spiżarnia domowa

Jak i gdzie urządzić domową spiżarnię? Sprytne pomysły na przechowywanie żywności

Urządzamy dom

Dla osób, których pasją jest gotowanie, dobrze zaopatrzona i pomysłowo urządzona spiżarnia to podstawa. Na szczęście nie trzeba mieć bardzo przestronnej kuchni ani domu z piwnicą, by móc sobie na nią pozwolić. Kluczem do sukcesu jest rozsądnie wykorzystana przestrzeń. Jak zatem urządzić domową spiżarnię?

reklama

Każdy, kto kiedykolwiek urządzał kuchnię, doskonale wie, że odpowiednie zaprojektowanie, a potem zagospodarowanie szafek, regałów i półek to kwestia kluczowa. Bo w kuchni przecież nie tylko się gotuje, ale też (a czasem przede wszystkim) przechowuje rozmaite produkty i przedmioty codziennego użytku. Co zrobić, by mieć je pod ręką, a jednocześnie sprawić, by nie rzucały się w oczy gościom i domownikom? 

Z naszego tekstu dowiesz się:

W takim pomysłowym i dobrze zaprojektowanym schowku zmieści się wszystko to, czego nie chcemy na co dzień trzymać np. na blacie kuchennym. 
W takim pomysłowym i dobrze zaprojektowanym schowku zmieści się wszystko to, czego nie chcemy na co dzień trzymać np. na blacie kuchennym. 

Spiżarnia w kuchni - jak ją zaplanować?

Najlepszym pomysłem wydaje się wydzielenie z kuchni osobnej, zamkniętej przestrzeni, gdzie bez przeszkód pomieszczą się wszystkie domowe przetwory, zapasy żywności czy rzadko używane sprzęty AGD. Tak zaplanowana strefa do przechowywania jest zwykle oddzielona od reszty pomieszczenia drzwiami, co sprawia, że utrzymuje się tam optymalna temperatura, a zamknięte w słoikach pyszności nie są narażone na światło słoneczne. W takim pomysłowym i dobrze zaprojektowanym schowku zmieści się wszystko to, czego nie chcemy na co dzień trzymać np. na blacie kuchennym. 

A co, jeśli nie dysponujemy kuchnią o metrażu pozwalającym na stworzenie przestronnej spiżarni? W takim przypadku sprytną opcją jest wnęka z odpowiednio wykonaną zabudową. Jeśli rosządnie zaplanujemy półki i szafki, takie rozwiązanie może być doskonałym odpowiednikiem osobnej spiżarni. Schowek we wnęce najlepiej jest zabudować zamykanymi szafkami lub zastosować praktyczne drzwi przesuwne. 

Zobacz także: Gotowanie raz na tydzień, czyli batch cooking

Temperatura oscylująca w granicach 15-16 stopni Celsjusza i wilgotność powietrza na poziomie 55-56% - to idealne warunki do przechowywania żywności
Temperatura oscylująca w granicach 15-16 stopni Celsjusza i wilgotność powietrza na poziomie 55-56% - to idealne warunki do przechowywania żywności.

Spiżarnia w piwnicy lub garażu - optymalne warunki do przechowywania żywności

W dużych, wiejskich domach spiżarnia była zazwyczaj umieszczona w piwnicy. I nic dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę panujące tam warunki, które są optymalne dla zapasów spożywczych. Temperatura oscylująca w granicach 15-16 stopni Celsjusza i wilgotność powietrza na poziomie 55-56% - to coś, co lubią wszystkie domowe przetwory. Niezwykle istotny w urządzaniu spiżarni w piwnicy lub garażu jest także brak dostępu światła słonecznego i systemu grzewczego, które mogą powodować psucie się produktów spożywczych.

Aby utrzymać w spiżarni higieniczne warunki, warto ułożyć na podłodze płytki ceramiczne albo dobry jakościowo gres. Ściany natomiast dobrze jest pomalować farbą lateksową. W ten sposób zyskasz pewność, że czyszczenie spiżarni będzie szybkie i łatwe. I jeszcze jedna rzecz: należy pamiętać o odpowiedniej wentylacji. Najlepiej by było, gdyby spiżarnia posiadała oddzielny kanał wentylacyjny oraz nawiewnik. Dzięki temu twoje zapasy będą bezpieczne i przetrwają w idealnym stanie dużo dłużej! 

Zobacz także: ABC domowych przetworów

Sięganie po produkty nie powinno nastręczać problemów, a rozsądnie zaplanowane półki mają umożliwiać pomieszczenie jak największej ilości potrzebych nam zapasów.
Sięganie po produkty nie powinno nastręczać problemów, a rozsądnie zaplanowane półki mają umożliwiać pomieszczenie jak największej ilości potrzebnych nam zapasów.

Szafki, półki i regały - w co wyposażyć spiżarnię?

Spiżarnia ma przede wszystkim być funkcjonalna i wygodna. Sięganie po produkty nie powinno nastręczać problemów, a rozsądnie zaplanowane półki mają umożliwiać pomieszczenie jak największej ilości potrzebych nam zapasów. Dlatego też dobrym pomysłem jest zabudowanie całych ścian regałami z nośnymi półkami. Wykorzystanie każdego centymetra spiżarni zapewnią nam nowoczesne szafki cargo z przymocowanymi do ich frontów pojemnymi koszami. Całości dopełnią szafki z szufladami dzielącymi przestrzeń wewnętrzną, które ułatwią segregację produktów. 

Zobacz także: Jak utrzymać porządek w kuchni? 

Szkło, drewno, wiklina - warto postawić na ekologiczne pojemniki do przechowywania.
Szkło, drewno, wiklina - warto postawić na ekologiczne pojemniki do przechowywania.

Szkło, drewno, wiklina - przechowywanie w stylu eko

Urządzając spiżarnię, koniecznie zwróć też uwagę na pojemniki do przechowywania. To właśnie one pozwolą ci tak poukładać wszystkie produkty, by zachować porządek i uniknąć gorączkowych pytań w stylu: "Gdzie ja to ostatnio odłożyłam?". Polecamy szczególnie te wykonane z naturalnych, przyjaznych środowisku materiałów: kamionki, szkła, drewna czy wikliny. Są dużo bardziej przyjazne środowisku niż wszechobecny plastik, a równie wytrzymałe i bardzo estetyczne. 

Tekst: Aleksandra Lamek, zdjęcia: Shutterstock