Dzbanki do herbaty, czajniki, czajniczki - jaki zaparzacz wybrać
Urządzamy domNapary zupełnie inaczej smakują jeśli są w odpowiedni sposób przygotowane. Herbata wsypana do kubka i zalana wrzątkiem nie będzie tak dobra jak ta przygotowana w specjalnym dzbanku. Tylko w jakim? Dzbanków i czajniczków znajdziemy tak wiele! Można wybrać porcelanowy, ceramiczny, zrobiony z żeliwa czy ostatnio tak modny - szklany. Który z nich będzie najlepszy?
Dzbanek z zaparzaczem i kubek potrzebne od zaraz
Warto znaleźć w ciągu dnia chwilę, aby odpocząć i napić się pysznej herbaty. Celebrować moment nie tylko samego smakowania naparu, ale też jego przygotowania. Aby to zrobić potrzebna będzie ulubiona herbata, najlepiej w listkach, konfitury albo miód dla osłody, kubek i oczywiście dzbanek na herbatę. Płyn nie stygnie wtedy tak szybko i można delektować się dolewkami.
Praktyczny porcelanowy dzbanek do herbaty
Porcelana ma mnóstwo zwolenników, którzy uważają, że parzona w niej herbata smakuje najlepiej. Na początku warto przelać taki dzbanek wrzątkiem, wtedy się ogrzeje.
Potem sypiemy liście i zalewamy gorącą wodą. Jeśli jest to czarna herbata, woda powinna mieć 95 - 96 stopni.
Nie musimy mierzyć jej termometrem, wystarczy trochę poczekać, aby przestała się gotować i troche przestygła. Wtedy będzie idealna.
Za wysoka temperatura powoduje zbyt mocne wydzielanie garbników, herbata traci też swoje prozdrowotne właściwości.
Zielone liście z kolei zalewamy wodą, która ma 70 - 80 stopni. W tym wypadku przyda się czajnik elektryczny z możliwością ustawienia temperatury.
Wodę gotujemy, potem studzimy i podgrzewamy do tej właśnie temperatury.
Jak długo parzyć ? Czarną i zieloną herbatę 2 - 3 minuty, natomiast białą od 5 do 7 minut.
Potem wlewamy ją do porcelanowego kubka.
Ceramiczny czajnik do herbaty
Cieszy się wielką popularnością w Chinach, kraju, którego nie wyobrażamy sobie bez herbaty.
Najlepsze są dzbanki robione ze specjalnej glinki, z odpowiednią porowatością. Jakie mają zalety?
Po zaparzeniu kilku filiżanek, będą pachniały wywarem, a każda kolejna filiżanka da lepszy i bogatszy smak.
Dlatego warto mieć osobny dzbanuszek do herbaty czarnej, zielonej czy białej.
Ceramika może być szkliwiona lub nie. Jednak łatwiej utrzymać w czystości tę szkliwioną.
Zobacz też: Zielona herbata – królowa herbat dla zdrowia i urody
Elegancki żeliwny czajniczek z podgrzewaczem
Już sam wygląd czajnika żeliwnego przyciąga i trudno oderwać od niego wzrok. Zazwyczaj jest niewysoki, szeroki, ciekawie malowany i w różnych kolorach.
Japończycy uważają, że najlepszą herbatę zaparzyć można w tetsubin, co oznacza żelazny garnek. To nic innego jak właśnie żeliwny dzbanuszek najwyższej jakości.
Żeliwo poprawiać ma smak wody, dzięki czemu herbata, a te japońskie są wyjątkowo delikatne, staje się słodsza i bardziej bogata smakowo.
Tradycyjnie naczynie stawia się na niewielkim piecyku ogrzewanym węglem drzewnym, podgrzewa wodę i wsypuje listki.
Można też wlać do niego wrzątek, chwilą odczekać i przygotować napój.
Stylowy emaliowany zaparzacz
Jest uroczy, często w pięknych kolorach albo ciekawie zdobiony na przykład malowany w grochy, kwiaty czy pasy. Idealnie też dopasuje się w stylistykę domu w stylu country. Natomiast ten w tonacjach białych, szarych, bardziej wysmuklony wstawimy do kuchni skandynawskiej. Jeśli chcemy podgrzewać w czajniczku wodę, warto wiedzieć, że trzeba mieć odpowiednią kuchenkę. Indukcja odpada, natomiast sprawdzi się ta na gaz. Jedynym minusem emalii jest to, że łatwo ją obtłuc, trzeba więc obchodzić się z nią delikatnie. Chociaż z drobnymi skazami na zewnątrz też wygląda ładnie.
Zobacz też: Małe tips&tricks dotyczące herbaty
Dzbanek szklany do parzenia herbaty
To wygodne i nowocześniejsze rozwiązanie. Doskonale sprawdzi się podczas parzenia herbaty liściastej. Pozwala też obserwować, co dzieje się podczas parzenia.
Miło patrzeć, jak rozwijają się listki, płatki kwiatów…
Prawdziwy spektakl toczy się w dzbanku, kiedy wrzucamy do wody Flower Lychee Ball, czyli zwinięty w kulę susz, który rozwija się jak kwiat.
Szkło pozwala też widzieć kolor herbaty, a wytrawne oko oceni czy nie jest ona za słaba albo za mocna.
W szkle można też podawać herbaty mrożone z dodatkami lodu, cytryny, pomarańczy… W szklanym dzbanku bardzo ładnie się wtedy prezentują.
Zobacz jak zrobić: Herbata z miętą
Co powinien mieć każdy czajnik i dzbanek?
Dobrze by było, aby wewnątrz było funkcjonalne siteczko do którego wsypiemy liście. Kiedy zaparzymy herbatę, sitko wyjmiemy i napój będzie gotowy.
Poza tym podczas nalewania fusy nie wpadną przez dzióbek do filiżanki. Konieczna jest też pokrywka, aby zatrzymać ciepło. Idealne by było, aby rączka czajniczka się nie nagrzewała. Nie trzeba wtedy używać ścierki podczas nalewania napoju do kruchej filiżanki. Może też przydać się podgrzewacz, który pozwoli dłużej utrzymać ciepło.
W jaki sposób myć ulubiony czajniczek? Zapomnijmy o używaniu detergentów, nie wstawiamy go też do zmywarki. Powód jest prosty - może przejąć chemiczny zapach.
Wystarczy opłukać go wodą i gotowe. Ważne jest też to, aby nie zostawiać się w nim resztek naparu czy liści.
Zatem czas na parzenie herbatę.
Opracowanie: Beata Woźniak