Żadne danie nie smakuje jak to przy rodzinnym stole w jadalni w ciepłej atmosferze. Badania dowodzą, że dzieci, które jedzą regularnie w gronie familijnym, lepiej się uczą i są zdrowsze. W Wielkiej Brytanii około 20 procent rodzin nigdy nie spożywa wspólnie posiłków. Jak jest w Polsce?
JAK JEDZĄ Polacy?
Niezależne badania wskazują, że coraz więcej Polaków (niemal jedna trzecia respondentów) jada obiady na mieście. Z pewnością jest to spora oszczędność czasu, ponieważ przygotowywanie posiłku w domu i zjedzenie go zajmuje, według ostatnich analiz OBOP, półtorej godziny.
Stołowanie się w restauracji ma bezpośredni związek z tyciem społeczeństwa. Naukowcy z Korei przebadali ponad 16 tysięcy ochotników. Wyniki były jasne: osoby jadające poza domem miały wyraźnie wyższy stosunek masy do ciała (BMI). Głowni winowajcy to, oczywiście, węglowodany i sól.
Stół w jadalni
Dużym błędem w aranżacji wnętrza jest brak wysokiego stołu w domu. Obiad na kanapie przed telewizorem to zły pomysł. Filmy atakują słuch i wzrok. Widz, podświadomie, równoważy ten stan stymulowaniem innego zmysłu: smaku. W efekcie zjada dużo więcej, niż zakładał.
Wnioski nasuwają się same: rodzinny stół w jadalni wyjdzie nam na zdrowie. Po inspiracje aranżacyjne zapraszamy do galerii zdjęć powyżej.
Zdjęcia gotowych projektów znajdziecie również w artykule: Urządzamy jadalnię.
Tekst: KM
Zdjęcia: Jola Skóra, Michał Skorupski, Jan Brykczyński, Rafał Lipski, Aneta Tryczyńska