Dom na Wschodzie – agroturystyka ze smakiem na Podlasiu
Domy w PolsceAsia i Marek postawili swój dom na skraju Puszczy Białowieskiej.
Uczą tu gości szacunku dla zwierząt i przyrody. W ich daniach podlaskie smaki łączą się z tak zaskakującymi dodatkami, jak wodorosty nori.
Dom na Wschodzie jak z bajki
W Domu na Wschodzie dzień zaczyna się o godzinie 5 rano, a od marca, kiedy urodziła się Marysia – najmłodsza córka gospodarzy – czasami nawet o 4.
W sezonie ptaki śpiewają już na całego, a nad polami wokół Siemianówki unoszą się mgły. Asia i Marek zaczynają przygotowywać śniadanie dla gości.
Jest co robić, bo w wegetariańsko-wegańskiej kuchni ważne są pracochłonne pasty z warzyw: fasoli, soczewicy, papryki albo z wędzonego tofu z wodorostami nori.
Ta ostatnia tak bardzo przypomina pastę z makreli, że goście nie chcą wierzyć, że nie ma w niej ryby. Nabiał podają tylko czasami i tylko od sąsiada, z hodowli przemysłowych nie korzystają.
Wymarzony drewniany dom
Jeszcze w 2010 roku Joanna Banaszewska i Marek Jacel mieszkali przy najbardziej ruchliwej ulicy Łodzi. Marek zajmował się klimatyzacją i chłodnictwem, Asia pracowała w rodzinnej firmie produkującej dodatki krawieckie. Czas imprezowania i bogatego życia towarzyskiego mieli już za sobą. Gdy tylko mogli, uciekali na działkę rodziców. I marzyli o domu z drewna. Od tego się zaczęło. Takie hasło wrzucili na Allegro i w długi weekend listopadowy w 2011 roku trafili na Podlasie, do agroturystyki w Gramotnem.
Zaczęli zwiedzać okolicę, pojechali nad Zalew Siemianówka i nie chcieli już wracać. – Było tak pięknie, cisza, spokój dokoła W Domu na Wschodzie na skraju Puszczy Białowieskiej Asia i Marek uczą gości szacunku dla zwierząt oraz przyrody. mówi Asia. – Gdy robiło się ciemno, naprawdę było ciemno – dodaje Marek. – Zarezerwowaliśmy domek w Siemianówce na dwa tygodnie między sylwestrem a Świętem Trzech Króli i zaczęliśmy szukać ziemi. Kolejny raz udało im się przyjechać dopiero na majówkę. Po linii energetycznej trafili na białą chatkę wśród bzów. Ledwo znaleźli w pobliskiej Narewce właścicieli. Dziś chatka jest niebieska, a oni mieszkają w niej z trójką dzieci, czterema psami i trzema kotami. Mają bocianie gniazdo i kolorowe ule, w których pszczoły Marka robią miód.
Drugie życie starych domów
Drewniany dom, kryty syberyjskim gontem, z rozległym, zadaszonym tarasem, białymi ścianami na parterze i niebieskimi okiennicami, bardzo podlaski.
A jednak to złudzenie.
Powstał z dwóch domów i trzech stodół przeniesionych z innych miejsc.
Budowa trwała przez rok, od rana do nocy, a Marek pilnował wbicia każdego gwoździa. Jego serce to ciemnozielony kaflowy piec, dzieło zduna z Hajnówki.
Oddziela duży stół, przy którym goście wspólnie jedzą, od kącika relaksu, gdzie można rozłożyć się na sofie.
Pokoi jest pięć, w sam raz, by gospodarze mogli poznać gości, a z niektórymi się zaprzyjaźnić. Bo wiele osób do nich wraca.
Puszcza białowieska – Żubry za sąsiadów
Czasami goście zrywają się od stołu i idą na ścieżkę do domu gospodarzy zobaczyć żubry, które spacerują po pobliskich polach. Nieraz zdarzyło się, że zwierzęta podeszły pod same okna. Marek zabiera też chętnych na tropienie olbrzymów. Wychodzą o 2.30 w nocy, bo kiedy jest ciemno daje się podejść także czujne bobry. Tropią też jelenie, a czasem wydry. Bywalcy Domu na Wschodzie wracają z tych wycieczek zachwyceni, bo czują, że dotknęli prawdziwej tajemnicy.
Puszcza od początku była dla nich ważna. To ona uczyniła z nich wegetarian. Kiedy się sprowadzili, Marek jadł mięso. Tu dowiedział się, że myśliwi polują na jelenie w czasie godów dla poroża, bo mięso przesycone hormonami jest niejadalne. Zaangażował się w akcję „Rykowisko dla jeleni, nie dla myśliwych”. Z grupą lokalnych aktywistów propagują „bezkrwawe łowy”. Jadą na rykowisko z aparatami i lornetkami. Jeśli zjawią się tam myśliwi, nie mogą strzelać, bo w lesie są ludzie.
Raj dla wegetarian jest właśnie tutaj
– Odkąd prowadzimy ten dom, usłyszałam tyle miłych słów, jak nigdy w życiu – mówi.
Nie tylko dla fanów Puszczy
Na początku się bali. – Nikt nie przyjedzie – myślała Asia, ale nie mówiła tego Markowi. On po cichu miał podobne obawy. No bo kto? Miłośnicy puszczy, a ilu ich może być? Tymczasem przyjeżdżają pracownicy korporacji, rodziny z dziećmi, fani Podlasia i ekologii, wegetarianie i mięsożerni, którzy porzucają zwyczaje kulinarne. Wędrują po lesie, zwiedzają cerkwie, chodzą nad zalew, siedzą na ganku w hamaku albo w ruskiej bani.
Pierwszych gości przyjęli 1 sierpnia dwa lata temu. Na święta mieli już cały dom pełny. Ludzie sobie ich polecali, zanim zdążyli założyć stronę na Facebooku. – Kiedy robisz coś swojego i to wychodzi, to dopiero jest satysfakcja – mówi Asia. W tym roku sezon letni mają do końca września. Potem chcą ruszyć z dziećmi i namiotem na południe. W zeszłym roku zwiedzili Bałkany, teraz w planach jest Sycylia. Trzeba odpocząć, bo rezerwacje na sylwestra są na dwa lata naprzód.
Zajrzyj na stronę Werandaweekend.pl, gdzie polecamy 4 agroturystyki z klimatem, gdzie spędzisz czas z dala od zgiełku
Asia, zdeklarowana wegetarianka, na jarskie danie przerobiła nawet słynny tatarski pierekaczewnik nadziewany baraniną, gęsiną i wołowiną.
Pierekaczewnik
Weź na ciasto:
•kilogram mąki pszennej
•łyżkę soli
•pół szklanki oleju
•2 szklanki wody na farsz:
•pół kilograma zielonej soczewicy
•2 cebule •kilogram obranych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
•łyżkę sosu sojowego
•przyprawę garam masala
Soczewicę gotuj pół godziny i odcedź. Piórka cebuli podsmaż na oleju. Dodaj pomidory. Dopraw sosem sojowym i garam masalą. Gdy sos zgęstnieje, wrzuć soczewicę. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić. Podziel je na 6 części i rozwałkuj na cienkie podłużne płaty. Kładź je na sobie, smarując każdy olejem. Na wierzchu rozłóż farsz. Całość zroluj wzdłuż dłuższego boku, zwiń w ślimaka, posmaruj olejem i piecz godzinę w 220ºC. Podaj z sosem czosnkowym.
Mrowisko
Weź:
•4 jajka
•2-3 szklanki mąki
•pół kostki masła
•3 łyżki miodu
Masło z miodem podgrzej lekko, aż się połączą. Wlewaj do mąki rozkłócone jajka, wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli się klei, dodaj mąkę. Rozwałkuj cienko i pokrój na paski (2 cm). Smaż z dwóch stron na oleju, aż się zarumienią, osusz na ręczniku papierowym. Ułóż w kształt kopca.
Polej miodem i posyp makiem.
Solianka
Weź:
•kilogram obranych pomidorów pokrojonych w kostkę albo 2 puszki pomidorów lub przecier pomidorowy
•listek laurowy
•5 kulek ziela angielskiego
•łyżeczkę czarnuszki
•2 cebule
•5 średnich marchewek
•6 dużych ogórków kiszonych
•łyżeczkę wędzonej papryki
•szklankę pokrojonych w plasterki oliwek
•pół szklanki kaparów
Zagotuj wodę w garnku, dodaj pomidory, listek laurowy, ziele angielskie i czarnuszkę. Marchewkę pokrój w plasterki, cebule w piórka, ogórki w kostkę.
Podsmaż cebulę na oleju. Jak się zarumieni, wrzuć marchewkę, następnie ogórki.
Dopraw wędzoną papryką. Podsmaż jeszcze 10 minut na małym ogniu i wszystko dorzuć do zupy. Dodaj oliwki i kapary. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Solianka powinna gotować się przynajmniej godzinę. Najlepsza jest następnego dnia.
Pasty do pieczywa
Weź na fasolowo-buraczaną:
•upieczonego buraka
•szklankę białej fasoli
•2 ząbki czosnku
•mały plasterek imbiru
•cebulę
•pół łyżeczki kminu rzymskiego
•pół łyżeczki mielonej kolendry
•łyżkę soku z cytryny
•sól
•pieprz
Fasolę namocz 10 godzin. Gotuj 45 minut, aż zmięknie. Podsmaż posiekany czosnek i imbir. Dodaj piórka z cebuli, kmin i kolendrę. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć wszystko
do fasoli, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Zmiksuj na gładko z burakiem, posyp kolendrą lub czarnym sezamem.
na orientalną:
•400 g czerwonej soczewicy
•2 cebule
•2 łyżeczki przyprawy curry
•2 łyżki sosu sojowego
Soczewicę ugotuj na miękko. Cebulę podsmaż, dodaj curryi sos sojowy. Smaż chwilę i dodaj soczewicę. Podgrzewaj jeszcze 5 minut i lekko zblenduj.
na pastę z tofu:
•2 kostki wędzonego tofu
•6 suszonych pomidorów w oleju
•2 arkusze nori
•łyżeczkę soli kala namak
•łyżkę majonezu sojowego (lub oleju z pomidorów)
•pieprz
Wszystkie składniki zmiksuj ręcznym blenderem.
TeksT Agnieszka WÓJCIŃSKA zdjęciA I stylizacja GUTEK ZEGIER (współpraca feko rouppert)
kontakt do właścicieli domnawschodzie.pl