Chutney z gruszek i dyni
WEŹ:
- szklankę owoców jarzębiny obranych z szypułek
- niewielki kawałek dyni piżmowej (około 10 cm długości)
- łyżkę oleju słonecznikowego
- 4 kwaśne gruszki
- białą cebulę
- szklankę cukru
- ½ szklanki wody
- garść rodzynek
- łyżeczkę cynamonu
- kawałek startego imbiru
- łyżkę octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE:
Jarzębinę wstaw na dwa dni do zamrażalnika, żeby straciła goryczkę. Dynię obierz, pokrój w kostkę i piecz w 180ºC przez 10-15 minut, aż lekko zmięknie. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, wsyp zamrożoną jarzębinę, cały czas mieszaj, a gdy odtaje, dodaj dynię i smaż jeszcze chwilę. Na koniec dołóż obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Zasyp cukrem, dodaj przyprawy i rodzynki. Wlej wodę i smaż na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta konfitura, ale gruszki wciąż będą w kawałkach. Podawaj do chleba, mięs, pasztetów (także warzywnych).
Tekst: MARTA KWIATKOWSKA
Zdjęcia: stockfood/free