Chutney z gruszek i dyni

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 2 dni Składnik: Warzywa , Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa Danie: Przetwory

WEŹ:

  • szklankę owoców jarzębiny obranych z szypułek
  • niewielki kawałek dyni piżmowej (około 10 cm długości)
  • łyżkę oleju słonecznikowego
  • 4 kwaśne gruszki
  • białą cebulę
  • szklankę cukru
  • ½ szklanki wody
  • garść rodzynek
  • łyżeczkę cynamonu
  • kawałek startego imbiru
  • łyżkę octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę wstaw na dwa dni do zamrażalnika, żeby straciła goryczkę. Dynię obierz, pokrój w kostkę i piecz w 180ºC przez 10-15 minut, aż lekko zmięknie. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, wsyp zamrożoną jarzębinę, cały czas mieszaj, a gdy odtaje, dodaj dynię i smaż jeszcze chwilę. Na koniec dołóż obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Zasyp cukrem, dodaj przyprawy i rodzynki. Wlej wodę i smaż na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta konfitura, ale gruszki wciąż będą w kawałkach. Podawaj do chleba, mięs, pasztetów (także warzywnych).

Tekst: MARTA KWIATKOWSKA  

Zdjęcia: stockfood/free

Zobacz również