Mięta: pyszny sposób na orzeźwienie. Poznaj właściwości, odmiany i zastosowanie mięty
Naturalna apteczkaMiętową świeżość znajdziemy w ogrodzie, na łące, w landrynkach i domowej apteczce. To wszechstronne i niezwykle aromatyczne zioło towarzyszy nam od lat. Co sprawia, że mięta jest tak wyjątkowa?
Odmiany mięty: która najlepsza na napar, a która do koktajlu?
Znamy blisko 40 odmian mięty. Różnią się wielkością, kształtem, aromatem i smakiem liści. W Polsce występuje w dziewięciu podstawowych odsłonach, m.in. mięta polej, nadwodna czy zielona. Najbardziej ceniona, mięta pieprzowa, została wyhodowana 350 lat temu w Anglii, z połączenia mięty nadwodnej i zielonej. Kwitnie nieco później od swoich przodków, jej liście zbiera się dopiero w czerwcu. Maj za to jest najlepszą porą, żeby ją posadzić.
Do przyrządzenia aromatycznego naparu sprawdzi się mięta cytrynowa albo pomarańczowa. Natomiast do orzeźwiającego drinka możemy dodać miętę ananasową.
Właściwości mięty: dlaczego warto wysiać miętę w ogródku?
Wystarczy rozetrzeć w dłoniach listek mięty, żeby skóra przesiąkła mocnym, świeżym zapachem. Dlatego Japończycy noszą przy sobie miętę zwiniętą w kulki i wąchają dla orzeźwienia. Czujemy ją w perfumach, paście do zębów, olejkach do ciała. Miętowa kąpiel z liśćmi mięty z własnego ogródka doda energii, a masaż postawi na nogi. Woreczki z suszem można włożyć do szafy. Kilka listków wrzuconych do papeterii – i mamy pachnący papier listowy. Ale to, co nam się dobrze kojarzy, nie wszystkim się podoba. Gałązki tej niepozornej rośliny odstraszają mrówki i muchy. Jej zapachu nie znoszą myszy, za to uwielbiają koty. Przyciąga je jak magnes. Jeżeli chcecie przyzwyczaić zwierzę do jego rewirów lub oswoić go z nowym drapakiem do ścierania pazurków, spryskajcie albo posmarujcie te miejsca naparem z mięty.
Liście mięty: pyszny dodatek do herbaty i... kawy
Kiedyś wierzono, że mięta posiada właściwości magiczne. Przygotowane z niej wywary miały odpędzać złe demony i lęki. W starożytnym Rzymie posypywano nią podłogi przed ucztą, sądząc, że jej aromat działa pobudzająco na mózg. Dziś lekarze polecają to ziele przy zatruciach oraz osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Mięta ułatwia trawienie, uśmierza ból brzucha, poprawia nastrój, pomaga w leczeniu bezsenności i migreny. W ajurwedzie stosuje się ją przy przeziębieniach. Maseczki z nią przynoszą ukojenie w stanach zapalnych.
Najsmaczniejsza jest wiosną, tuż przed porą kwitnienia. Wtedy też ma najwięcej aktywnych składników. Młode listki warto zamrozić po ułożeniu ich warstwami w naczyniu. W kuchni można jej używać dowolnie, ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia. Mięta nadaje potrawom orzeźwiającego smaku. Trzeba tylko pamiętać, że jej silny charakter dominuje danie. Świeże i suszone listki dodaje się do sałatek, sosów, zup, twarożków, pierogów, deserów. Doprawia się nimi wina, nalewki i octy oraz koloryzuje lukier. W Indiach robi się z mięty gęsty syrop pudin hara, podstawę drinków. Dumą Brytyjczyków jest sos do polewania pieczeni i ryb, popularny tak samo jak słynny pudding. Pyszne świeże listki są doskonałym dodatkiem do kanapek. Herbatę z miętą pili chyba wszyscy. Ale kawę? Wystarczy ugnieść kilka listków mięty z limonką i cukrem, dodać pokruszony lód i zalać ostudzoną kawą, by mieć mrożone mojito. Ta kubańska nazwa drinków z miętą pochodzi od afrykańskiego słowa „mojo”, które oznacza urok, rzucenie uroku. Czyż nie pasuje idealnie do tej rośliny?
Suszenie liści mięty
Liście suszy się w całości, a kruszy dopiero po ususzeniu, najlepiej tuż przed dodaniem do potraw, kąpieli czy mieszanki zapachowej. Mają wtedy bardzo mocny zapach.
Oczyszczanie wody miętą
Gdy nie mamy gdzie przegotować wody, liście mięty usuną część bakterii. Wystarczy je wrzucić do niej na kilka godzin.
Hodowanie mięty w domu i ogrodzie
Można ją hodować na balkonie i w domu. Sadzić o każdej porze roku, choć lepiej, jeśli zrobimy to wiosną lub jesienią. Jest bardzo łatwa w uprawie. Lubi wilgoć w korzonkach, więc na dziko często rośnie nad rzekami. W ogrodach warto ją sadzić obok róż, bo jej intensywny zapach przepędza mszyce. W warzywnikach odstraszy szkodniki od kapusty i pomidorów. Należy tylko uważać, żeby nie zawładnęła grządkami, bo szybko się rozrasta.
Tekst: Katarzyna Szczerbowska
Zdjęcia: fotochannels, stockfood/free, shutterstock
Zobacz także przepisy na dania z dodatkiem mięty: